Rijk opnieuw soepeler voor waddeneconomie

Gepubliceerd op 26 april 2005OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

DEN HAAG - Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen neemt verder gas terug met de nieuwe natuurstatus voor de Waddenzee. Waar ze vorige week al soepeler was voor de havens, geldt dit nu ook voor de dijken, zomerpolders en kwelders.

Die zullen toch buiten het gebied vallen waar de waterkwaliteit zo natuurlijk mogelijk moet zijn. Dat gaat mogelijk ook gelden voor de vaargeulen.

De bewindsvrouw meldde dit gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. CDA, VVD, LPF en SGP vonden dat Schultz van Haegen het Waddengebied te zware beperkingen dreigde op te leggen. Bij een te strenge aanwijzing op grond van de Europese kaderrichtlijn water zou de plaatselijke economie tegen te veel beperkingen aanlopen, omdat de schoonheid van het water telkens de voorkeur moest krijgen.

De manier waarop de staatssecretaris nu te werk gaat, komt overeen met de Duitse aanpak. Daardoor ontstaat er op dit punt geen concurrentieverschil tussen het bedrijfsleven in het Nederlandse en Duitse deel van het Waddengebied, aldus Schultz van Haegen. Het lot van de vaargeulen hangt af van afstemming met Duitsland en Denemarken. De havens van onder meer Harlingen, Lauwersoog en West-Terschelling ontlopen de natuurstatus, zodat baggerwerk daar mogelijk blijft.