Rijk: geen buitendijkse ontwikkeling haven

Gepubliceerd op 20 mei 2005OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

LEEUWARDEN

De kans dat de Harlinger haven in de toekomst zeewaarts mag worden uitgebreid is minimaal.

Hiervoor waarschuwden gisteren namens het ministerie van vrom de directeur-generaal voor ruimte Ineke Bakker en haar collega Kees van Es van de directie Noord van het ministerie van landbouw, natuur en visserij. Zowel in de bestaande regelgeving als in de toekomstige zal buitendijkse uitbreiding niet worden toegestaan.

De beide rijksvertegenwoordigers meldden dit gisteren tijdens de bespreking in de provinciale commissie Kritebelied van het voorontwerp voor een nieuw Fries streekplan. In dit ontwerp wordt uitbreiding buiten de dijken van de Harlinger haven niet uitgesloten. Partijen met uiteenlopende belangen, zoals de Friese Kamer van Koophandel en Fabrieken en de Friese Milieufederatie, hebben elkaar inmiddels gevonden in een gezamenlijk standpunt: er zal onderzoek naar de buitendijkse mogelijkheden worden gedaan.

Van Es legde uit dat, overeenkomstig het geldend regime, in de nieuwe Planologische Kernbeslissing voor de Waddenzee door het kabinet zal worden gestuurd richting binnendijkse uitbreiding. Ook de rijksnota Water en het toekomstig zeehavenbeleid zullen die koers kennen, zei hij. De rijksdeskundigen waren verder positief over de aanpak van het nieuwe streekplan, dat de bestaande versie uit 1994 moet vervangen.