Rijk blijft bij sterke bescherming Wadden

Gepubliceerd op 4 maart 2005WetgevingAangemaakt door Leeuwarder Courant

DEN HAAG

De protesten tegen een nieuwe, zware natuurstatus voor de Waddenzee maken weinig indruk op staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen.

Ze blijft erbij dat de zee als enige gebied in Nederland in de sterkst beschermde categorie thuishoort. Aan voorwaarden die de regio daaraan stelt, komt ze niet volledig tegemoet, blijkt uit een brief aan de Kamer.

In mei vorig jaar erkende Schultz van Haegen op een bijeenkomst in Leeuwarden nog dat de zware status voor de Waddenzee niet realistisch zou zijn. ,,Dan zouden we zeegras en kwelders promoveren tot zogenaamde biologische waterkwaliteit. Dat zou enorme gevolgen hebben voor de huidige bedijking. Die zou voor een groot deel verplaatst of weggehaald moeten worden en dat is vanuit veiligheidsoverwegingen niet mogelijk'', beweerde ze toen op een internationale Waddenzeeconferentie.

Maar de bewindsvrouw bedacht zich later. Hoewel veel belanghebbenden niets zien in de aanwijzing en er onenigheid bestaat binnen het regionaal overleg van provincies en waterschappen, is Schultz van Haegen om. Waar het regio- overleg vindt dat de status het gebruik en de uitbreiding van havens en vaargeulen niet mag blokkeren, wil de staatssecretaris daar niet mee instemmen.

Ze benadrukt dat ze later de aanwijzing nog kan veranderen als daar aanleiding toe is. De tegenstanders - van boeren en CPB tot ondernemers, provincie Friesland en waterschap - vrezen sterke beperkingen voor activiteiten in de buurt van water dat naar de Waddenzee vloeit.