Rel op Ameland om hoge kosten voor twee musea

Gepubliceerd op 20 augustus 2005Sociaal-economischAangemaakt door Leeuwarder Courant

NES

Op Ameland is een rel ontstaan over de bouw en opknapbeurt van twee musea.

Een groep inwoners vreest dat het eiland veel duurder zal worden voor bewoners en bezoekers nu het gemeentebestuur daar ruim €2 miljoen in pompt.

De eilanders verwachten dat zij in de toekomst voor begrotingstekorten zullen opdraaien in de vorm van belastingverhoging. Ook zouden enkele raadsleden zich schuldig maken aan belangenverstrengeling.

,,Ik ben bang dat de exploitatiekosten van het nieuwe museum veel hoger zullen uitvallen dan aanvankelijk begroot", zegt Amelander Kees Brouwer. Hij doet het woord namens ruim tien bewoners, die liever anoniem blijven. ,,De BV Ameland trekt dat niet, want ze zit nu al met een begrotingstekort. De burgers zullen dus flink wat lastenverzwaring krijgen."

Twee musea op Ameland krijgen de komende jaren een nieuw uiterlijk. Het huidige Natuurmuseum in Nes wordt vervangen door een nieuw te bouwen kennis- en innovatiecentrum over natuur. Het reddingbootmuseum in Hollum wordt gerenoveerd.

De plannen van de Stichting Amelander Musea (STAM), die eigenaar is van de musea, kosten €8,5 miljoen. Ameland neemt daarvan €2,2 miljoen voor haar rekening, de provincie eenvijfde deel. Ruim een derde komt uit het provinciale potje van de Kompasgelden. Maatschappelijke fondsen moeten de rest bijeen brengen.

Naar verwachting zal het nieuwe innovatiecentrum, dat rond 2008 gereed moet zijn, ongeveer 70.000 tot 80.000 bezoekers trekken. Dat zijn tussen de 20.000 en 30.000 meer dan nu. Het reddingbootmuseum moet de bezoekersaantallen met 15.000 opschroeven naar 35.000, zo zegt directeur J. de Jong van de STAM.

Een deel van die bezoekers zal volgens De Jong speciaal voor de nieuwe musea naar het eiland komen, zoals scholieren en docenten. Brouwer gelooft daar 'helemaal niets' van. ,,Een nieuw natuurmuseum heeft geen toegevoegde waarde. Daardoor komen er echt niet meer mensen naar Ameland."

Burgemeester Paul Verhoeven noemt de 'zorgen' van bewoners onterecht. ,,Afgezien van onze jaarlijkse subsidie, is dit een eenmalige investering in de STAM. Het is het risico van de stichting om de begroting weer sluitend te krijgen."

Volgens hem is er geen sprake van dat de belastingen in de toekomst fors zullen stijgen. ,,Ameland is financieel gezien zeer gezond." Het gemeentebestuur kampt momenteel met een begrotingstekort van ruim €400.000. Dat moet in 2008 zijn weggewerkt.

Ameland was hoe dan ook geld kwijt geweest aan de bestaande musea, zegt Verhoeven. ,, Als we niet een nieuw centrum zouden bouwen, hadden we hetzelfde bedrag moeten steken in het onderhoud aan deze panden."

Volgens de groep bewoners hebben de raadsleden Tonny Overdiep van de PvdA en Tjeerd Kooiker van Algemeen Belang Ameland zich schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling. Ze zijn bestuurslid van de stichting Natuurmuseum, die onder het gezag van de STAM valt. Tijdens de raadsvergadering over de twee musea hebben ze met de plannen ingestemd. Brouwer meent dat het de mannen had 'gesierd' als ze zich van stemming hadden onthouden.

Kooiker wijst de beschuldigingen aan zijn adres en dat van Overdiep 'met klem' van de hand. ,,Belangenverstrengeling is niet aan de orde. Anders zou daar ook sprake van zijn bij de vele raadsleden die in het bestuur van sport- en andere verenigingen zitten en subsidie ontvangen van de gemeente."