Regio ontvangt maar kwart uit waddenfonds

Gepubliceerd op 11 oktober 2005OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

DEN HAAG - Voor economische projecten in de waddenregio is de komende twintig jaar slechts zo'n €180 miljoen beschikbaar. Dat is €70 miljoen minder dan op prinsjesdag het geval leek te zijn.

Het blijft achter bij de €400 miljoen die de Tweede Kamer vorig jaar voor stimulering van de werkgelegenheid wenste.

In het met baten van de waddengaswinning te vullen fonds komt €800 miljoen. De uitkoop van de kokkelvisserij is op een kleine €100 miljoen begroot. Het ministerie van landbouw liet vorige maand weten dat 64 procent van de €700 miljoen die na de kokkelsanering over blijft voor natuurprojecten bedoeld is.

Anders dan gedacht is de resterende 36 procent (€250 miljoen) niet volledig beschikbaar om de plaatselijke economie te prikkelen milieuvriendelijk te werken. Eerst gaat er nog geld naar initiatieven om bijvoorbeeld scheepsrampen te voorkomen (€42 miljoen) en om onderzoek te doen (€28 miljoen).

Uiteindelijk blijft nog geen kwart uit de pot over om mensen aan werk te helpen. Tweede-Kamerlid Joop Atsma (CDA) maakte vorige week duidelijk er al geen genoegen mee te nemen als slechts eenderde van het fonds voor de economie zou resteren.