Reddingactie surfers op zee vaak onnodig

Gepubliceerd op 9 augustus 2005VeiligheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

MIDSLAND AAN ZEE - Reddingsdiensten rukken vaak onnodig uit om vermist gewaande surfers uit zee op te pikken.

Ook gisteravond was dat weer het geval. Drie reddingboten en een helikopter zijn gisteravond voor niets uitgerukt om te zoeken naar een golfsurfer bij Midsland aan Zee op Terschelling.

Bij de kustwacht was een melding binnengekomen van een strandwandelaar die twee surfers te water had zien gaan, maar na enige tijd slechts een van hen uit de golven had zien opduiken.

Op het moment dat de helikopter en de rubberboot van de wipperploeg van het station Paal 8 op de vermeende onheilsplek arriveerden, kreeg de kustwachtbericht dat de enige twee surfers die in zee waren geweest, veilig en wel op het strand stonden. De golfsurfers, beiden woonachtig op Terschelling, waren zich van geen kwaad bewust.

De eveneens op het alarm uitgevaren havenreddingboten van Vlieland en Terschelling keerden voortijdig terug. Ook vorige week kwamen op Terschelling reddingboten voor surfers in actie terwijl er niets aan de hand was.

Volgens Otto Oosterveld van de Kustwacht komt het regelmatig voor dat er onjuiste meldingen binnenkomen. ,,Wij ervaren dat niet als een probleem, want je weet immers maar nooit. Wij nemen iedere melding serieus.'' Wel stoort hij zich aan onduidelijke meldingen. ,,Mensen bellen dan bijvoorbeeld vanaf het strand dat een vliegtuig wel erg laag vliegt en misschien in zee stort. Dan denk ik, wacht dan even met bellen tot er echt wat gebeurt.''

Sinds de komst van de mobiele telefoon komen dergelijke meldingen sneller bij de kustwacht binnen. Oosterveld: ,,Vroeger moesten mensen nog naar een strandtent lopen om te kunnen bellen, en dan was het probleem vaak al opgelost. Nu bellen ze meteen. Maar ja, zoals gezegd, voor het zelfde geld is er echt wat aan de hand.''