Redders KNRM te vaak in actie voor loos alarm

Gepubliceerd op 11 oktober 2005Aangemaakt door Dagblad vh Noorden (Bouwe van Norden)

Eemshaven

'Mensen moeten verlies van bijboten en rubberboten bij kustwacht melden'

De redders van het KNRM-station Eemshaven moeten te vaak uitrukken voor loos alarm, zegt woordvoerder Hans Beukema. Mensen gaan volgens hem onder meer te nonchalant om met op drift geraakte opblaasboten. Ze staan er niet bij stil dat elk onbemand op zee aangetroffen vaartuig voor de KNRM'ers reden is op zoek te gaan naar mogelijke slachtoffers. Er kan immers iemand overboord zijn geslagen.

Ook kan een lege rubberboot of een stuurloos op het ruime sop aangetroffen bijbootje/reddingsloep afkomstig zijn van een in nood verkerend schip, stelt Beukema. "Jammer dat wij ons opblaasbootje kwijt zijn, denken badgasten alleen.

Helaas staan ze er niet bij stil dat door hun weggedreven vaartuigje een reddingsactie op gang kan komen." "Ze zouden de vermissing van hun bootje bij de kustwacht moeten melden. Dan voorkom je dat", stelt Beukema. Volgens hem heeft de KNRM Eemshaven al ettelijke keren jacht gemaakt op onbemande rubberboten.

Ook individuele wadlopers doen er goed aan de kustwacht of de zeeverkeerspost Schiermonnikoog in te lichten (groepen zijn daartoe al verplicht) over hun doen en laten.

Onlangs rukten de vrijwillige redders van het station Eemshaven ook voor niets uit voor een dergelijke modderwandelaar. Loos alarm was er recent eveneens voor een zeezwemmer. Die man werd volgens Beukema zelfs boos op de redders. Hij kan prima zwemmen en had geen hulp nodig, liet hij aangebrand weten. Aan loos alarm kleven risico's. Zo valt niet uit te sluiten dat de redders daardoor later dan wenselijk ter plaatse kunnen zijn bij een incident waar hun hulp echt nodig is.

Zeeverkeerspost

Wie zich uit voorzorg wil aanmelden bij de zeeverkeerspost Schiermonnikoog kan dat doen via telefoonnummer 0519 531247. Ook het verlies van bijbootjes en rubberboten kan worden doorgegeven. "Wij willen graag alles weten wat er ons gebied gebeurt", benadrukt een woordvoerder. Scheepsbemanningen kunnen in de Eemsregio via de marifoon de kustwacht - Emstraffic - op de hoogte stellen van eventuele bijzonderheden.

Regio