Record aantal broedende lepelaars op Texel

Gepubliceerd op 10 juni 2005Onderzoek en MonitoringAangemaakt door Staatsbosbeheer

Woensdag heeft Staatsbosbeheer de lepelaars in de kolonies in het Nationaal Park Duinen van Texel in De Geul en De Muy opnieuw van uit de lucht geteld.

De vogelwachters hadden het vermoeden dat er na de eerste telling nog veel dieren bijgekomen waren. Dat bleek inderdaad het geval. In De Geul bleken het aantal tot 238 te zijn uitgegroeid, terwijl er in 2004 215 paar broedden. Het werkelijke aantal kan nog hoger liggen, doordat eventueel nieuwe vestiging tussen al broedende vogels niet altijd goed te onderscheiden, zeker niet als er al grote jongen lopen. Ook de broedplek tussen de struiken is niet goed te overzien.

Opvallend was de toename van het aantalbroedparen in De Muy, van tien naar 28 paar. Ook konden hier nog drie broedgevallen van de blauwe reiger worden vastgesteld. In 2004 zaten hier nog maar zes paartjes. In De Muy profiteren de lepelaars van de zeer lage waterstand, de plek waar de meesten zitten staat normaal onder water. Hun oude broedplek in de wilgen is volledig overgenomen door de aalscholvers.

Op De Schorren telde vrijdag Natuurmonumenten 57 paar. Het bleek daarbij dat er veel jongen geboren worden en er weinig sterfte onder de jongen is. Bij elkaar broeden er op Texel dus al ongeveer 323 paar lepelaars, 23 meer dan het aantal in 2004. In 2004 broedden er in totaal 1671 lepelaars in Nederland.

Lepelaars zijn op Texel goed te bekijken vanaf het uitkijkpunt aan de Mokweg, het merendeel van de in De Geul broedende lepelaars zit daar in de buurt. Aan- en afvliegende vogels, vooral ouders met voedsel zijn er goed te zien. De lepelaars zoeken voedsel in sloten op Texel en de Kop van Noord-Holland. In de sloten vangen ze vooral driedoornige stekelbaarsjes. Daarnaast gaan ze op het Wad op jacht naar garnalen.