PvdA wil miljarden voor steviger kust

Gepubliceerd op 13 juli 2005Civiele werkenAangemaakt door Leeuwarder Courant

Den Haag - Het rijk moet de zeedijken langs de Friese kust verstevigen zodat de kans op een dijkdoorbraak afneemt.

Samen met dijkversteviging langs de Hollandse kust is daarvoor jaarlijks €0,5 miljard extra nodig, meent PvdA-kamerlid Jan Boelhouwer.

De gegevens waarop Den Haag de sterkte van de dijken baseert, stammen uit 1957. Boelhouwer meent dat bijstelling noodzakelijk is en dat daar onherroepelijk uit zal volgen dat ook in Friesland versteviging van de zeewering nodig is. ,,De economische betekenis van het gebied is toegenomen. Dat vraagt een betere beveiliging, zoals je ook het hang- en sluitwerk van een museum aanpast om een Rembrandt beter te beveiligen'', aldus Boelhouwer.

CDA-kamerlid Erik van Lith wacht liever eerst een onderzoek naar de golfslag op de Waddenzee af voor hij een oordeel uitspreekt over dijkver sterking. De studie zal volgend jaar plaatsvinden. In een rapport dat staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen in mei naar de Tweede Kamer stuurde bleek al dat de normen waarop de bescherming tegen hoog water gefundeerd zijn uit de tijd zijn. In Friesland en Groningen dreigen minstens duizend doden te vallen bij een overstroming en zal minstens €100 miljard aan schade ontstaan.

Om het aantal slachtoffers en de financiële strop te beperken, kan behalve dijkverhoging ook de aanleg van dammen in het achterland helpen. CDA en PvdA willen in ieder geval de Noord- en Zuid-Hollandse kust versneld verstevigen. Van Lith: ,,Overstromingen vormen het grootste veiligheidsrisico voor ons land.''