Publiek geniet met volle teugen van de garnaal

Gepubliceerd op 5 september 2005RecreatieAangemaakt door Dagblad vh Noorden

Lauwersoog

De Dag van de Garnaal in Lauwersoog heeft alle verwachtingen overtroffen.

Zeker 40.000 mensen brachten zaterdag een bezoek aan dit veelzijdige evenement, om meer te weten te komen over deze zilte delicatesse en vooral om die te proeven.

Penningmeester Rieks Gerdes van de organiserende Stichting Promotie Lauwersoog kan z'n geluk niet op als hij de grote mensenmassa overziet. "We hadden gehoopt op 25.000." De eerste garnalendag, twee jaar geleden, trok 20.000 bezoekers. "Meer dan een verdubbeling dus. Dit overtreft mijn stoutste dromen."

De vele gevarieerde hapjes vonden gretig aftrek. Achttien toonaangevende restaurants, waaronder drie uit het dorp zelf, hadden hun uiterste best gedaan het publiek iets lekkers met garnalen voor te zetten. Ze zijn in hun opzet geslaagd. Sommigen hadden meer dan duizend hapjes vervaardigd, en halverwege de middag waren de schalen leeg.

De garnalencocktail van restaurant Waddenzeezicht uit Lauwersoog werd door de vakjury, onder leiding van de bekende kok Joop Braakhekke, bekroond als beste voorgerecht.

Alle facetten van de voor Lauwersoog zo belangrijke garnaalvisserij en afslag komen aan bod. Van de vangst en het pellen tot en met de verkoop en bereiding. Het publiek nam er gretig kennis van.

De misère in de garnalenvisserij - hoge kosten en lage opbrengsten - is groot. Met de Dag van de Garnaal beogen de initiatiefnemers juist de positieve kant van deze visserijtak voor het voetlicht te brengen.