Provincie krijgt geen greep op waddenfonds

Gepubliceerd op 24 juni 2005OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

Provincies krijgen geen zeggenschap over de besteding van de €800 miljoen

DEN HAAG Provincies krijgen geen zeggenschap over de besteding van de €800 miljoen uit het waddenfonds. Ze krijgen alleen een adviesfunctie. Minister Sybilla Dekker van ruimtelijke ordening wordt de baas over het waddenfonds. De Tweede Kamer had ook graag gezien dat de regie over besteding van het natuur- en economiegeld in het Noorden zal liggen. In het overleg tussen rijk en lagere overheden is vandaag beklonken dat de besluiten over de besteding uit Den Haag blijven komen. Komend najaar zal Dekker bekend maken aan welke projecten ze het geld toekent.

Voorstellen wat er aan menselijke activiteiten in het Waddengebied is toegestaan laten tot de zomer van volgend jaar op zich wachten. Toch wacht het kabinet daar niet op bij de verstrekking van vergunningen voor extra gaswinning onder de Waddenzee. Die procedures wil Dekker volgend voorjaar afronden. Zonder gaswinning zal er geen waddenfonds zijn. De provincies hadden gewild dat Den Haag die twee zaken van elkaar zou loskoppelen.

Van de €800 miljoen gaat in ieder geval een aanzienlijke bijdrage naar de uitkoop van de inmiddels verboden kokkelvisserij. Waar eerst was gedacht dat daarvoor zo'n €70 miljoen nodig is, circuleren inmiddels bedragen van boven de €100 miljoen.