Promotieactie voor Texels lamsvlees lijkt te stranden

Gepubliceerd op 3 mei 2005Sociaal-economischAangemaakt door Noordhollands dagblad

Texel - De plannen zijn ambitieus, maar de geldschieters zijn nog lang niet overtuigd van de haalbaarheid. Het plan om voor ruim twee ton een grote promotieactie te beginnen die de werkgelegenheid in de Texelse schapensector moet veilig stellen, heeft nog slechts een klein deel van de beoogde subsidies binnen.

En daarmee lijkt de strijd tegen het goedkope lamsvlees uit Nieuw-Zeeland op voorhand verloren. Van de 2,2 ton die nodig is voor een grootschalige, twee jaar durende promotieactie voor Texels lamsvlees, is tot nu toe 'slechts' 85,5 mille toegezegd door de ondernemers, de VVV Texel en de stichting Kop en Munt (stimuleert werkgelegenheid in de Noordkop).

Vriesschepen

Op Texel wordt al jaren gewerkt aan het 'op de kaart zetten' van echt Texels lamsvlees in Nederlandse restaurants. Veel restaurants op het eiland hebben 'Texels lamsvlees' uit Nieuw-Zeeland op de kaart staan. Smaakt bijna hetzelfde en kost ze maar zes euro per kilo. Een kilo echt Texels lam kost vijftien euro. Een oneerlijke strijd door de grootschalige schapenfok in Nieuw-Zeeland, die vriesschepen met ruim honderdduizend lammeren erin richting Europa stuurt.

Texels lamsvlees is duurder omdat de lammetjes hier een 'luxe scharrelleven' krijgen. Stichting Stimulering Texels product (STP) en de Stichting Waddengroep lopen zich het vuur uit de sloffen om die boodschap over te brengen. Het komende jaar moet het promotieoffensief leiden tot meer afnemers in horeca en slagerswereld. Texels lam moet een begrip worden. Met een lamsvleesdag, promotiefolders voor slagers en restaurants, een schapenfietsroute, een 'belevingspunt Texels Schaap' (kijkje bij een schapenhouder) en officiële certificaten voor restaurants.

Subsidiejury

De grootste schep geld (110 mille) moet komen van het ministerie van Vrom. Maar het lijkt erop dat het plan in zijn huidige vorm niet door de subsidiejury komt. De Subsidieregeling Gebiedsgericht Milieubeleid is eigenlijk niet bedoeld voor promotie van lamsvlees, schat woordvoerder M. van Baarsen in. De jurering van het voorstel is door Vrom gedelegeerd aan de Dienst Landelijk Gebied in Haarlem. ,,Ik weet dat ze daar onlangs nog een gesprek mee hebben gehad en dat ze toen duidelijk is gemaakt dat de plannen zullen moeten worden aangepast om aan de richtlijnen te voldoen.'' In Haarlem blijkt iedereen die het project kent vakantie te hebben opgenomen.

De gemeente Texel vergadert op 10 mei over het subsidieverzoek. Tijdens een eerdere vergadering hebben CDA en Texels belang 'nee' gezegd tegen de subsidie.

De rest van de raad twijfelt nog.