Politie hard op zoek naar nieuwe agenten voor Vlieland

Gepubliceerd op 30 april 2005OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

VLIELAND

De politietaken op Vlieland zullen de komende maanden nog worden waargenomen door agenten van de wal.

De komende maanden zal de politiesterkte op het Waddeneiland worden teruggebracht naar drie mensen. Het korps is dringend op zoek naar nieuwe agenten voor het Vlielander team.

Het zal voor deze nieuwkomers een probleem worden om huisvesting te vinden. De politie bezat twee dienstwoningen, maar deze zijn verkocht aan medewerkers, die inmiddels elders werken. Ook voor het tijdelijke detachement is geen vaste verblijfplaats voor handen.

De invalkrachten slapen in vakantiewoningen. ,,Dat gebeurt in de zomer ook, als er extra politie naar het eiland komt'', zegt politiewoordvoerder Herman Olijerhoek. De korpsleiding heeft besloten om de zes Vlielander agenten per 1 juni over te plaatsen. In eerste instantie was er sprake van 1 mei.

Dit uitstel zal volgens Olijerhoek ,,wel uit praktische overwegingen'' genomen zijn. De verantwoordelijke politiechefs stellen dat ze wel degelijk van alles in het werk hebben gesteld om de vrede tussen hun zes Vlielander ondergeschikten te herstellen. Ingehuurde bemiddelaars wisten de gemoederen onder de ruziënde politiemedewerkers echter niet tot bedaren te brengen.

Omdat de praatjes over het slepende conflict op Vlieland aanzwollen, besloot de leiding de drie mannen en drie vrouwen van het eiland te halen. Zowel districtschef Piet Scheuneman als burgemeester Rob van de Mark achtten de situatie onhoudbaar. De overgeplaatste politiemensen mogen hun onkosten in rekening brengen.