Peijs haalt bemanning van Brandaris

Gepubliceerd op 29 april 2005VeiligheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

DEN HAAG - Hoewel nog moet blijken of camera's vuurtorenwachters kunnen vervangen, vindt verkeersminister Karla Peijs het ,,een aanvaardbaar risico'' de bemanning over een jaar van de Brandaris op Terschelling te halen.

Ze wil het experiment met de camera's uitvoeren vanuit de zeevaartschool. Het is ,,niet verantwoord'' om dan tegelijk nog mensen op de toren te houden. Peijs meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer op schriftelijke vragen van CDA'er Eddy van Hijum en VVD'er Janneke Snijder. Ze bevestigt de plannen van Rijkswaterstaat om over een jaar de verkeerscentrale in de zeevaartschool onder te brengen en dan op camera's te vertrouwen. Daarmee neemt ze afstand van haar eigen voornemen dat ze juli vorig jaar op Terschelling uitsprak.'

De bewindsvrouw zei toen dat eerst moest blijken of de camera's het menselijk oog kunnen vervangen voordat de mensen eventueel van de Brandaris zouden verdwijnen. Zo'n proef zou drie tot vier jaar duren. Nu is het experiment teruggebracht tot een jaar, is de Brandaris op voorhand de wakers kwijt en kan dat in 2007 ook gelden voor Schiermonnikoog, de laatste bemenste toren in het Waddengebied.

Van Hijum en Snijder vinden dat Peijs de verkeerde besluiten neemt en willen haar daar op aanspreken. Eerst moet maar blijken of de camera's functioneren. ,,Pas daarna kunnen we oordelen of het menselijk oog van de Brandaris af kan'', aldus Snijder. Ze vindt het juist te risicovol om nu al het toezicht te beperken.

De Kamer en regio verzetten zich vorig jaar fel tegen het voornemen van Rijkswaterstaat om de vuurtorenwachters weg te halen. Voor Peijs was dat aanleiding dat plan grotendeels in te slikken.

De Kamer heeft al uitgesproken naar Terschelling te willen komen om daar betrokkenen over het nut van vuurtorenwachters te horen. Dat gebeurt mogelijk volgende maand. Daarna vindt een debat in Den Haag plaats over de torens.