Oversteekplaats redding jonge eenden

Gepubliceerd op 9 november 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Leeuwarder Courant

SCHIERMONNIKOOG - Jonge eendjes die nietsvermoedend de zeedijk over waggelen om een duik te nemen in de Waddenzee, stuiten komend voorjaar op een grote bult met stenen.

De eendenkuikens lopen kans om vast te komen zitten tussen de pas gestorte basaltblokken, die de zeedijk moeten versterken. Rijkswaterstaat heeft daarom speciale oversteekplaatsen voor het jonge grut aangelegd.

Natuurmonumenten en de Vogelwacht van Schiermonnikoog maakten hun bezorgdheid vorige week kenbaar in een vergadering van het overlegorgaan van het Nationaal Park. "De eenden worden in de polder geboren en lopen achter moeder aan richting zee", vertelt Otto Overdijk van Natuurmonumenten. "De moeder vliegt zo over de dijk heen, maar de kuikens kunnen blijven steken in de gaten van de dijk."

Volgens Theun Talsma van de Vogelwacht lopen vooral jonge bergeenden en eidereenden dit gevaar. "Dat zijn echte zee-eenden. Maar de meeste eendjes halen de dijk niet eens", weet de vogelaar. "Ze worden onderweg in de polder al opgegeten door de meeuwen."

Nu de vogels via een aantal doorgangen toch de dijk over kunnen is Overdijk minder bezorgd. Hij is er van overtuigd dat de eendjes de oversteek plaatsen wel vinden. "Zo dom zijn ze nou ook weer niet." Overdijk en Talsma denken beiden dat het gevaar voor de jonge eenden al grotendeels is geweken wanneer de gaten in de beschoeiing straks wordt gedicht door planten en schelpen. "Er spoelen dagelijks waanzinnige hoeveelheden zeesla aan, waardoor de gaten straks niet meer blootliggen", weet Overdijk.

"We moeten komend voorjaar maar eens zien hoe het verloopt,"zegt Talsma. De vogelaar brengt zelf vogels groot in de Kooiplaats. "Als toch blijkt dat er veel eendjes sneuvelen, dan hebben we wel een probleem". "Maar", relativeert Overdijk, "dat er eens een kuikentje omkomt, tja, dat gebeurt natuurlijk toch."