Opnieuw uitstel van nieuwe waddenregels

Gepubliceerd op 15 maart 2005OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

Den Haag

De nieuwe regels voor het waddenbeleid zijn weer vertraagd.

Waar minister Sybilla Dekker van ruimtelijke ordening ze deze maand wilde presenteren, meldde ze gisteren aan de Tweede Kamer dat dit pas dit najaar zal lukken. De toets aan Europese natuurregels verlangt meer tijd dan verwacht. Ook is eerst een inspraakronde nodig.

Belanghebbenden moeten nu tot eind volgend jaar wachten voor de regels na behandeling in het parlement officieel gelden. De planologische kernbeslissing (pkb) Waddenzee vermeldt wat in het natuurgebied is toegestaan aan onder meer visserij, gaswinning, recreatie, windenergie, militaire oefeningen en industrie.

Al in 2002 sprak de Tweede Kamer over de nieuwe regels maar door de opeenvolgende kabinetscrises liet de vaststelling op zich wachten. Vanwege de discussie over de gaswinning heeft Dekker de besluitvorming ook al een paar maal uitgesteld. In de tussentijd is er een nieuwe Europese richtlijn bijgekomen: de strategische milieubeoordeling. Overheden moeten aangeven welk effect een bepaalde activiteit op het milieu kan hebben.

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) kan ondertussen wel doorgaan met het aanvragen van vergunningen voor gaswinning onder het wad, verwacht het ministerie. De oude, nog geldende pkb stond de geplande gaswinning vanaf de vaste wal al toe. De NAM wil vanaf januari 2007 gas oppompen.