Oorzaak stranding dolfijn blijft raadsel

Gepubliceerd op 22 mei 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Leeuwarder Courant

AMELAND

De MRI- en CT-scan van de kop van de spitssnuitdolfijn (Mesoplodon Densirostris) die enkele weken geleden op Ameland aanspoelde heeft geen duidelijke oorzaak opgeleverd waarom het dier uit koers is geraakt.

In de maag werd een jampotdekseltje aangetroffen. Dat kan, aldus bioloog Thijs Kuiken van de Erasmusuniversiteit Rotterdam de doodsoorzaak niet zijn geweest.

De vraag waarom de dolfijn naar de Noordzee is afgedwaald blijft vooralsnog onbeantwoord. Er zijn geen gehoorbeschadigingen of hersenbloedingen aangetroffen. Spitssnuitdolfijnen zijn gevoelig voor sonargolven.

Het dier kan daardoor in de stress schieten en gedesoriënteerd raken. Door snel naar de oppervlakte te gaan kan caissonziekte optreden. Het dier hoort, op een diepte van een tot anderhalve kilometer, thuis in tropische en subtropische wateren.

Rond het skelet van de spitssnuitdolfijn wordt in het natuurcentrum een permanente expositie ingericht. Ook de inmiddels geprepareerde foetus krijgt een plek in het natuurcentrum. Mogelijk is dat pas over enkele jaren als het nieuwe pand in Nes klaar is.