Nijpels bepleit status Werelderfgoed Wad

Gepubliceerd op 24 februari 2005InternationaalAangemaakt door Leeuwarder Courant

Leeuwarden

Commissaris van de koningin Ed Nijpels zou het toejuichen als de betrokken lagere overheden en de bevolking overeenstemming bereiken over de status van Wereld- erfgoed voor de Waddenzee.

Als daarbij garanties worden gegeven dat er geen beperkingen komen voor het gebied, dan is dat volgens Nijpels ,,een enorme stap vooruit''. Op de jubileumbijeenkomst van It Fryske Gea, gistermiddag in de Harmonie in Leeuwarden, vertolkte de Friese commissaris de mening van gedeputeerde staten.

Het college schaart zich achter het standpunt van natuurminister Cees Veerman. De status biedt kansen, de effecten kunnen zelfs wereldwijd zijn, meent Nijpels. ,,Het is een gebied om trots op te zijn en dit is een manier om dat uit te dragen.''

Op de officiële middagbijeenkomst waren vijfhonderd genodigden, 's avonds kwamen vijftienhonderd leden op de feestelijkheden af. De natuurbeschermingsorganisatie werd geprezen als een vereniging die ondanks soms tegengestelde belangen altijd de dialoog zoekt met overheden, landbouw en recreatie. ,,It Fryske Gea wordt soms gevreesd, is bijna altijd lastig maar wordt zeer gewaardeerd'', stelde Nijpels. ,,Het siert de organisatie dat zij altijd de strijd aangaat.''

De commissaris schetste ook het economische belang dat It Fryske Gea voor de provincie heeft. ,,Het behoud van het landschap hangt nauw samen met andere zaken in Friesland.'' Nijpels heeft laten becijferen dat de natuurorganisatie per jaar €5 miljoen uitgeeft. Daar profiteren verschillende sectoren in de provincie van.

Op het jubileumfeest presenteerde de vereniging een nieuwe film, een nieuw handboek met beschrijvingen van al haar terreinen en een Fries vogelboekje dat bedoeld is voor nieuwe leden. Eind deze week gaat de campagne om nieuwe leden te werven van start. It Fryske Gea streeft naar een ledental van 25.000. Nu nog zijn er ruim 23.000.