Nieuwe krant voor toeristen op de Waddeneilanden

Gepubliceerd op 4 juli 2005OverigAangemaakt door Leeuwarder Courant

HARLINGEN - Passagiers op de veerboten naar de Waddeneilanden kunnen voortaan hun tijd doden met het lezen van een gratis krant.

De uitgave 'Over 't Wad', een krant op tabloidformaat, werd zaterdag ten doop gehouden in de veerterminal in Harlingen. Initiatiefnemer Henk Tameling, oud-directeur van de Waddenvereniging, heeft nog meer plannen op mediagebied. Tameling verspreidt de krant met een oplage van 100.000 bij de rederijen Doeksen, Teso en Wagenborg. Zijn oorspronkelijke idee om verschillende edities voor de eilanden uit te brengen, bleek niet haalbaar. Nu is er één editie voor vijf eilanden. De eilanders krijgen het eerste exemplaar huis aan huis in de bus.

Er is een redactie op de wal met bekende namen uit de journalistiek als Ineke Noordhoff, Ton van Dijk, Wibo van de Linde en Harmen Roeland, gesteund door eilander correspondenten. Dat moet volgens Tameling ook wel, omdat elk eiland zijn eigen cultuur heeft en er zelfs op één eiland nog wel verschillen zijn. Gebrek aan verhalen zal er nooit zijn, verwacht hij. ,,Het Waddengebied is permanent blootgesteld aan tegengestelde belangen en daarmee een onuitputtelijke bron van nieuws.''

Tameling is in ieder geval al een samenwerking met Radio Waddenzee aangegaan om lezers en luisteraars optimaal te kunnen bedienen. Verder is hij met Kabel Noord in gesprek om internet-televisie te gaan brengen. Ook denkt de uitgever van Waddenmedia aan interactieve internetsites.

Nadat de kranten zaterdag al als kennismaking waren uitgedeeld in Holwerd, Lauwersoog en Den Helder, mocht de nieuwe burgemeester van Vlieland, Baukje Galama, het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Pieter Smit, directeur van de federatie van Wadden-VVV's en van de VVV Ameland, constateerde er dat het toerisme op de eilanden onder druk staat. Wat prijs betreft valt er niet op te boksen tegen goedkope aanbiedingen van reisorganisaties naar landen als Turkije.