Veel nieuwe insecten en spinnen voor Texel -

Gepubliceerd op 9 juni 2005RecreatieAangemaakt door Staatsbosbeheer

Resultaten van speuren in 2004

Tijdens het weekend van 4 tot 6 juni werd door 42 leden van de Nederlandse Entomologische Vereniging onderzoek gedaan naar de op Texel voorkomende insecten en andere ongewervelde dieren.

Er werden ondanks het koude weer 1117 soorten waargenomen, eerder waren al vier soorten kakkerlakken vermeld. Er zijn 65 gebieden van 1 km2 onderzocht sommige zijn intensief, met gebruik van verschillende vangtechnieken onderzocht andere meer oppervlakkig. Het meest intensief is het zuiden van Texel onderzocht, veel mensen verplaatsen zich per fiets en er is in Den Hoorn gebivakkeerd.

130 gevonden soorten zijn nieuw voor Texel. De kevers waren het talrijkst vertegenwoordigd. Een deel daarvan zijn soorten die hun leefgebied uitbreiden, soorten die door de klimaatsverandering in nieuwe gebieden kunnen leven. In andere gevallen waren ze bij eerder onderzoek vermoedelijk niet opgemerkt. Dat de zeldzaamheid van kleine dieren een relatie kan hebben met de zeldzaamheid van de waarnemers blijkt uit de spinnenlijst. Van 81 soorten spinnen die van Texel bekend zijn werden er 76 dit weekend aan de lijst toegevoegd. Voor iemand die een nieuwe hobby zoekt valt hier ongetwijfeld nog veel te ontdekken.

De kevers waren het talrijkst vertegenwoordigd. Van de 4044 voor Nederland bekende soorten zijn van Texel nu 543 soorten bekend, waarvan er 16 dit weekend aan de lijst werden toegevoegd. Het keverrijkst was de omgeving van de Moksloot met 235 soorten. Niet verwonderlijk is dat er veel soorten uit brakke en zoute milieus op Texel zijn gevonden. De kortschilkever Staphylinus dimidiaticornis die sinds 1966 in Nederland alleen nog maar op Texel is gezien is weer terug gevonden in De Slufter en Ceres.

Bijzonder was de vondst van enkele kolonies zeggesteekmieren in de Bollekamer in begraasde pollen pitrus, deze soort was tot nu toe één keer in Zuid-Limburg gevonden. De vondst van het penseeltje, een drie millimeter grote miljoen poot is ook opvallend, hij is maar van enkele plaatsen bekend en tot nu toe nog niet van uit de Wadden. Ook de watermijt Tiphys pistillifer is terug gevonden, uit het kustgebied is deze alleen van Texel bekend.

Er zijn tien soorten wantsen nieuw voor Texel gevonden, daarmee zijn nu 279 van de 610 Nederlandse soorten van het eiland bekend. Ook al was het slecht weer voor vlinders werden er toch 17 soorten kleine vlindertjes aan de Texelse lijst toegevoegd, die lijst telt nu 424 soorten. Ook zijn een nieuwe roofvlieg en 2 zweefvliegen gevonden.

De lang niet meer waargenomen geelstaart klaverzandbij werd bij ’t Horntje waargenomen. De zeldzame Texelse zandbij werd in de rand van de Bollekamer en daarmee voor het eerst buiten het oude land van Texel gevonden.

Het verslag met soortenlijst is gepubliceerd in het juni nummer van het blad Entomologische Berichten als Verslag van de zomerbijeenkomst te Texel geschreven door Jan Cuppen en Bas Drost. Waar in het verhaal over de Westerduinen wordt geschreven is in het algemeen de Bollekamer bedoelt.