Nieuwe afspraken aanpak ruimtelijke ordeningzaken Wadden

Gepubliceerd op 10 februari 2005OverheidAangemaakt door Provincie Fryslân

Op 31 januari jl. is een set afspraken ondertekend over de rolverdeling tussen de gemeenten Terschelling en Vlieland, Staatsbosbeheer, de provincie en het ministerie van LNV/regio Noord op het gebied van ruimtelijke ordening op de Waddeneilanden.

Hiermee willen de partijen, rekening houdend met elkaars positie, invulling geven aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor natuur, landschap en ruimtelijke kwaliteit op de eilanden.

Gemeentelijke voorschriften en eisen op het gebied van ruimtelijke ordening komen niet altijd overeen met de landschappelijke criteria van Staatsbosbeheer. Zo werd vorig jaar maart de bouw van zomerhuisjes op Vlieland stilgelegd. In september 2004 is op initiatief van LNV/ regio Noord het overleg opgestart om samen tot oplossingen te komen, onder voorzitterschap van gedeputeerde Anita Andriesen.

Er is afgesproken om voortaan samen tot uitgangspunten te komen over ruimtelijk-planologische en welstandscriteria voor bebouwing direct bij natuurgebieden. Deze gemeenschappelijke uitgangspunten vormen de basis voor bestemmingsplannen, welstandsnota’s, bouwvergunningen en erfpachtovereenkomsten.

Daarnaast zullen de gemeentelijke overheden en Staatsbosbeheer elkaar eerder bij planvorming betrekken. De belangenafweging zal langs publiekrechtelijke weg plaatsvinden, privaatrechtelijke procedures zijn slechts een allerlaatste middel.

De komende tijd zullen onder regie van de provincie de gemaakte afspraken worden uitgewerkt in handzame toetsingscriteria. Door het communiceren van ieders rol in ruimtelijke procedures, zal ook voor de betrokken bewoners meer duidelijkheid ontstaan.