Negen vermoeide wadlopers gered

Gepubliceerd op 18 juli 2005VeiligheidAangemaakt door Dagblad vh Noorden

Negen wadlopers zijn zaterdagmiddag door twee reddingboten van de KNRM in Lauwersoog van het wad onder Schiermonnikoog gehaald omdat ze door kou, vermoeidheid en gezondheidsproblemen niet verder konden.

De negen maakten deel uit van een grotere groep van honderd personen die met verschillende gidsen van Pieterburen naar Schiermonnikoog liep.

Eén van de gidsen alarmeerde de reddingboten omdat hij dacht dat een van zijn wadlopers hartproblemen had. Schipper Bert de Boer van de Anna Jacoba Visser, die samen met de Steur uitvoer, schat in dat het om een man van tussen de 40 en 45 jaar ging. "Zijn groep moest op een gegeven moment zo diep door het slik dat hij oververmoeid raakte. De verschijnselen die hij kreeg, leken op hartklachten."

Toen de reddingboten arriveerden, bleek een ander last te hebben van de lies en zijn er uiteindelijk negen mensen op de boten gestapt en naar Lauwersoog gebracht. Daar was verder geen arts meer nodig. De man die aanvankelijk hartklachten leek te hebben, is een ervaren wadloper die al negen keer zo'n tocht heeft volbracht.