'Nederland alleen met natuurstatus Wadden'

Gepubliceerd op 7 april 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Leeuwarder Courant

DEN HAAG Nederland wil op basis van onjuiste argumenten de Waddenzee een te zware nieuwe natuurstatus geven, zei de Friese gedeputeerde Piet Bijman gisteren op een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij wil dat het kabinet gas terugneemt bij de aanwijzing op grond van de Europese Kaderrichtlijn Water.

Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van verkeer en waterstaat probeert de Waddenzee na aanvankelijke weerzin toch de zwaarste status te geven. Gemeenten, provincies, recreatiesector, landbouw en bedrijfsleven zijn daar op tegen. Zij vrezen beperkingen en banenverlies.

Bijman wees er op dat Schultz van Haegen voorlopig voor de status van 'natuurlijk water' gekozen heeft omdat Duitsland en Denemarken dat ook doen. Maar volgens de gedeputeerde is dat nog helemaal niet zeker. Duitsland neigt er zelfs naar voor een lagere status te kiezen. Het wil de vaargeulen erbuiten laten, zei Bijman.

Als Nederland voor de strenge lijn kiest, raakt het noordelijk bedrijfsleven achterop bij het Duitse. De regering zou juist geen stap verder moeten zetten dan de Duitsers en Denen, aldus Bijman. Later deze maand spreekt de Tweede Kamer over de richtlijn.