Natuurstatus geldt voor Waddenzee

Gepubliceerd op 2 februari 2005MilieuAangemaakt door LC

Leeuwarden

Minister Karla Peijs (Verkeer en Waterstaat) heeft de Waddenzee vanwege de Europese kaderrichtlijn water (voorlopig) de status van natuurlijk water toegekend.

Zij heeft dat in een brief laten weten aan het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO), een samenwerkingsverband van de drie noordelijke provincies en de waterschappen.

Het RBO is voor de natuurstatus. De provincie Fryslân en het waterschap kiezen voor de aanduiding sterk veranderd water. Bij de aanwijzing tot natuurlijk water vreest het waterschap tegen belemmeringen en hoge kosten voor het waterschap aan te lopen.

Aan de voorlopige status verbinden de provincie en het waterschap voorwaarden. Er komt geen opeenstapeling van belemmeringen door de kaderrichtlijn en andere regels als de vogel- en habitatrichtlijn. Afwatering en veiligheid van Friesland zijn, zo zegt Roel de Jong van Wetterskip Fryslân, door de aanwijzing niet in het geding. Gedeputeerde Piet Bijman is blij dat de minister de voorwaarden die de provincie aan de statustoekenning verbindt, volledig heeft overgenomen.

De Jong stelt dat het om een voorlopige vaststelling gaat. De statusaanwijzing komt voor hem niet als een verrassing. Volgens hem was het wel duidelijk dat het deze kant op zou gaan om tot een haalbare en betaalbare uitvoering van de kaderrichtlijn te komen.

Als een van de andere Waddenzeelanden tot de status sterk veranderd water besluit, gaat Nederland daar in mee. Als aan een of meer voorwaarden bij de definitieve toewijzing niet wordt voldaan, houdt de minister haar keuze nog eens tegen het licht.