Natuurschool: natuurattractie in Lauwersoog

Gepubliceerd op 26 mei 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Dagblad van het Noorden (Bouwe van Norden)

Lauwersoog/Groningen

Het voormalige pand van Nordshell/Nordshrimp van de Zoutkamper garnalenreus Heiploeg wordt als het aan de directeur van de Stichting Natuurschool, Ib Huysman (43), ligt een grote publiekstrekker.

Het moet in de haven van Lauwersoog een centrum worden voor natuur- en cultuurfans. Tofino, is de naam die Huysman voor deze attractie heeft bedacht. Hij hoopt dat het volgende zomer de deuren kan openen en verwacht binnen vijf jaar tijd jaarlijks 150.000 bezoekers te trekken.

De in Zuidwolde wonende Huysman heeft het idee voor dit centrum ontleend aan de manier waarop het ecotoerisme plaatsheeft in Tofino op het Canadese Vancouver Island.

In het oude bedrijfspand wil hij een museum voor 'wildlife art' (natuurkunst) inrichten. Rond het gebouw zou een beeldentuin moeten komen. Tussen de kunst wil hij 'kunstzinnig vormgegeven, vrijstaande zeeaquaria' plaatsen'.

Ook omvat het plan breedbeeldprojecties van wat er op het wad en in het Lauwersmeergebied in de natuur gebeurt.

Huysman denkt voorts aan een 'wildlife lab' waarin natuuronderzoekers publiek laten kennismaken met hun bevindingen. Hij wil ook een balie voor het reserveren van wadloop-excursies, begeleide (zee)kayaktours en natuurboottochten.

Tevens is er een aparte Waddenzeeruimte gepland.

Een hapje eten kan - als het aan Huysman ligt - straks in een restaurant waar wordt gekookt met ingrediënten uit het waddengebied. Tenslotte wil hij kleinschalige concerten houden tussen de kunst en de vissen.

De Natuurschool gebruikt het Heiploeg-pand nu al als les- en opslagruimte.

September vorig jaar lanceerde Huysman bovendien tevergeefs het voorstel het bezoekerscentrum voor het nationaal park Lauwersmeer en zijn stichting samen in dit gebouw te vestigen. Het bezoekerscentrum wordt - zoals gemeld - gekoppeld aan camping Lauwersoog.

In de nieuwe plannen participeert het over enkele jaren te realiseren Duurzaamheidscentrum wel. Met de initiatiefnemers daarvan heeft de Natuurschool inmiddels een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Het Duurzaamheidscentrum brengt straks in Tofino bezoekers op de hoogte van de voortgang van de plannen.