Natuurplan goed ontvangen
Donderdagochtend 10 november hebben acht natuurorganisaties hun voorstellen voor natuurherstel in het Waddengebied gepresenteerd.
De eerste exemplaren van het boekje Het Tij Gekeerd zijn op drie plaatsen tegelijkertijd aangeboden aan bestuurders in de noordelijke provincies.
De natuurorganisaties zijn nagegaan welk soort herstelprojecten voor de natuur in het Waddengebied met spoed zouden moeten worden gestart. Het zorgvuldig vormgegeven boekje Het Tij Gekeerd bevat voorstellen voor vijf programma’s: Rijke Zee, Gezonde kwelders, Natuurparels Binnendijks, Levendige Eilanden, Beleving en Draagvlak.
De aanbieding was aan dhr. H. Bleker, gedeputeerde in Groningen; dhr. P. Bijman en mw. A. Andriesen, gedeputeerden in Friesland en mw. G. Faber, burgemeester van Den Helder. De aanbieding in Friesland was op locatie in de Noarderleech, op de kwelder van Noord-Friesland buitendijks.
De natuur-organisaties zullen de komende maanden samen met andere organisaties de voorstellen verder uitwerken tot concrete projecten die de natuur en het landschap verbeteren.
Enkele citaten:
Groningen:
Mw. Rita Jansen, directeur Stichting het Groninger Landschap: “het hoofddoel van investeringen in het waddengebied is natuur en landschap. Die moeten éérst verbeterd. Daarmee is er een basis voor economische ontwikkeling.”
Dhr. Henk Bleker, gedeputeerde provincie Groningen: “Ik vind dit een erg goed en offensief plan. We zijn blij dat de natuur-organisaties zo eendrachtig met andere partijen de dialoog zijn gestart. De houding van enkele leden van de Tweede Kamer vind ik dramatisch. In een motie proberen zij de investeringen voor de natuur weer te besteden aan de economie. Zij zouden moeten inzien dat investeren in de natuur vanzelf leidt tot meer toerisme en dus tot gezonde economische ontwikkeling.” “Verder vind ik verbeteringen aan de kwelders erg belangrijk. Niet alleen voor de natuur; daarmee kan je ook steun krijgen onder de bevolking.”
Friesland:
Dhr. Ultsje Hosper, directeur It Fryske Gea: “Ik ben voorstander van een regionaal bestuur voor het hele Waddengebied. Dat kan dan ook meer gebruik maken van de natuur-wetgeving die ons land heeft.”
Mw. Anita Andriesen en dhr. Piet Bijman, gedeputeerden provincie Friesland: “We zijn erg blij dat de natuur-organisaties zo eendrachtig duidelijk maken wat we zouden kunnen gaan doen voor de natuur. We willen wel van Den Haag meer garanties dat er ook veel investeringen naar de natuur gaan.”
Noord-Holland:
dhr. Jan Kuiper, directeur Landschap Noord-Holland: “Ik denk dat economische ontwikkeling in het Waddengebied goed samen kan gaan met herstel van de natuur. We zien hier graag waddengebonden economische activiteiten, op voorwaarde dat ze ook echt duurzaam vol te houden zijn, en uiteraard onder voorwaarde dat ze de natuur geen schade doen.”
Mw. Geke Faber, interim burgemeester van Den Helder: “Ik vind het belangrijk dat de natuur zelf beschermd en verbeterd wordt, en het is vooral belangrijk dat de mensen goed kennismaken met de Waddenzee en er van kunnen genieten. Het is uitstekend dat de natuur-organisaties zo de samenwerking zoeken met andere organisaties. De gemeente Den Helder wil
graag een grotere rol in het Waddengebied spelen.”
Op 14 november a.s. organiseert de Raad voor de Wadden in Leeuwarden de Conferentie Waddenfonds waarin de ideeën van de natuur-organisaties en andere programma’s worden gepresenteerd en toegelicht. Daar wordt het boekje het Tij Gekeerd ook aangeboden aan de minister van VROM, mw. S. Dekker. De organisatie van de conferentie verwacht ca 250 deelnemers.
Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Waddenvereniging, Stichting Wilde Kokkels, Stichting Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Vogelbescherming Nederland