Natuurclub breidt fors uit op Schier

Gepubliceerd op 22 april 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Leeuwarder Courant

SCHIERMONNIKOOG - Natuurmonumenten gaat bijna heel Schiermonnikoog beheren. Alleen het gebied binnen de dijkring waar ook het dorp ligt, valt buiten het natuurgebied.

Tot nog toe beheerde Rijkswaterstaat behalve de dijken op het eiland ook het strand en de duinenrij langs de Noordzee. ,,Rijkswaterstaat trekt zich terug en beperkt zich tot de echte zeedefensie. Zij blijven verantwoordelijk voor onze droge voeten'', aldus beheerder Otto Overdijk van Natuurmonumenten. Het gebied dat de vereniging voortaan van het Rijk pacht, is 4300 hectare groot. Iets minder dan de helft bestaat uit land, de rest ligt in zee.

Natuurmonumenten kreeg het 'cadeau' voor haar honderdjarig bestaan. Voor het beheer krijgt de vereniging €100.000 subsidie per jaar, zei minister Cees Veerman van Natuur gisteren op het voorjaarsforum van Natuurmonumenten in Utrecht. ,,Voorheen deed Rijkswaterstaat het werk voor ongeveer hetzelfde bedrag'', zegt Overdijk. Daarvan moeten bijvoorbeeld waterschapslasten betaald worden, fietspaden hersteld en prullenbakken geleegd.

Het eiland is 1876 hectare groot en werd in 1989 voor een groot deel Nationaal Park. De dijkring die rond het dorp ligt, blijft in beheer van Rijkswaterstaat. Deze kustverdediging bestaat aan de Noordzeekust uit een duinenrij en langs de Waddenzee uit een zeedijk.