Natuurbeleid soepeler voor Harlingen

Gepubliceerd op 20 april 2005Sociaal-economischAangemaakt door Leeuwarder Courant

DEN HAAG - Voor de haven van Harlingen zal een soepeler natuurbeleid gelden dan voor de rest van de Waddenzee.

Daardoor blijft de economie in de havenplaats gevrijwaard van nieuwe beperkingen.

Met het voorstel hoopt staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen alsnog de steun van de Tweede Kamer voor de Europese kaderrichtlijn water te krijgen.

De Kamer was gisteren echter nog niet overtuigd. Een meerderheid bestaande uit CDA, VVD, LPF en SGP vindt dat de bewindsvrouw veel te hoge ambities heeft voor het zeewater. Door een zo natuurlijk mogelijke kwaliteit na te streven, dreigen industrie en landbouw in de knel te komen.

Het beleid moet minder hoogdravend, menen de vier fracties. Bindt Schultz van Haegen niet verder in, dan zal de Kamer haar daar volgende week via een motie toe aanzetten.

De staatssecretaris kon aanvankelijk rekenen op bijval van PvdA en GroenLinks. Maar nu ze - in navolging van Duitsland - een uitzondering maakt voor de waddenhavens lijkt ze de steun van GroenLinks te verliezen, al is nu wel de ChristenUnie op haar hand. Wijnand Duyvendak (GroenLinks) vreest dat de Raad van State het bij rechtszaken niet zal tolereren dat Nederland delen van het waddenwater verschillend beschermt.