Mosselvisserij onder vuur na oud visverbod

Gepubliceerd op 10 februari 2005VisserijAangemaakt door Leeuwarder Courant

DEN HAAG Na de inmiddels uitgebannen kokkelvisserij ligt ook de mosselvisserij in het Waddengebied zwaar onder vuur. De Raad van State in Den Haag heeft gisterochtend geoordeeld dat in 2002 onterecht vergunning is verleend voor het laten opvissen van 375.000 ton mosselzaad en mosselen.

Het ministerie van landbouw had als vergunningverstrekker de zekerheid moeten hebben dat de visserij geen kwaad kon in het natuurgebied. Maar die zekerheid was er op dat moment niet. Een rapport over de eidereendensterfte, dat gold als de beste wetenschappelijke kennis over de visserij was genegeerd.

Voor nieuwe vergunningen betekent de uitspraak dat de mosselvisserij alleen kan doorgaan als er geen twijfel is over schade aan de natuur. Dat zal nog een hele klus zijn aangezien vorig jaar uit een uitgebreide evaluatie bleek dat de wadvogelstand mede door de mosselvisserij is teruggelopen.

De als schadelijker veronderstelde kokkelvisserij is vorig jaar al verboden omdat die niet aan de Europese eisen die de Raad van State hanteert, kon voldoen. Sinds 1 januari mag de mechanische kokkelvloot niet meer uitvaren van het rijk. Voor de omvangrijker mosselsector zag minister Cees Veerman van landbouw tot nu toe nog wel perspectief.

Het Waddengebied is de belangrijkste leverancier van de Zeeuwse mosselsector. Tegen de visserij was bezwaar aangetekend door de Waddenvereniging en Vogelbescherming.