Minister negeert bezwaren extra zoutwinning

Gepubliceerd op 22 april 2005EnergieAangemaakt door Leeuwarder Courant

LEEUWARDEN - De minister heeft de knoop doorgehakt over extra zoutwinning. Terwijl de provincie nog delibereerde over een onderzoek naar alle maatschappelijke en economische gevolgen van de winning, besloot het ministerie vorige week.

Frisia Zout mag ,,in noodgevallen'', om de fabriek draaiende te houden, maximaal 100.000 ton zout extra uit de oudste put winnen.

De Friese statenfracties hebben grote aarzelingen over extra zoutwinning in noordwestelijk Friesland uit de oudste put, ook al wijzen recente metingen volgens de Staatsmijnen uit dat de bodemdaling geheel tot stilstand is gekomen. De provincie stuurt aan op een groot en gedegen onderzoek naar alle aspecten van de zoutwinning. Het departement wilde niet langer wachten op de Friese beraadslagingen. Deze winning zou alleen in de praktijk worden gebracht wanneer andere, nog te ontwikkelen putten niet kunnen worden gebruikt.

De provincie is wettelijk verplicht nog een advies uit te brengen over de persleiding van een nieuwe winput, over boerenland, naar de zoutfabriek. Een kwart van de landeigenaren verzet zich nog tegen deze leiding, uit vrees voor waardedaling van het eigen onroerend goed. Het overige driekwart heeft inmiddels een goede overeenkomst met Frisia Zout gesloten.

Bijman noemde dit een dilemma: als de leiding in werking komt, kunnen waarschijnlijk afspraken worden gemaakt met Frisia Zout over definitieve sluiting van de oudste winput, zoals de provincie graag wil. Omdat de zaak nog onder de rechter is, adviseerde Ad van der Ham (CDA) een advies te geven met als inhoud dat er geen advies kan worden gegeven, omdat de zaak nog onder de rechter is. Dit leek PvdA en VVD ook een verstandige aanpak.

Alle fracties stemden per saldo in met het brede, door deskundige en onafhankelijke buitenstaanders uit te voeren onderzoek naar de winning. De studie, waarvoor €50.000 wordt uitgetrokken, moet in het najaar zijn afgerond.