Minder schepen op route boven wadden

Gepubliceerd op 17 januari 2005Verkeer en VervoerAangemaakt door Leeuwarder Courant

DEN HAAG

Schepen maken minder gebruik van de vaarroute vlak boven de Waddeneilanden. De bemanning is de afgelopen jaren meer gaan kiezen voor de noordelijker gelegen diepvaarroute. Het ministerie van verkeer en waterstaat heeft dit laten weten aan de Tweede Kamer.

Sinds 1975 vinden onderzoeken plaats naar het aantal vaartuigen op de Noordzee. De laatste controle is tussen 1999 en 2001 gehouden. Er voeren toen gemiddeld 336 schepen per dag op de Noordzee. Dat was iets minder dan de jaren daarvoor. Het departement wijt die afname aan het gebruik van grotere schepen.

Het ministerie vermoedt dat een betere naleving van de regels ervoor gezorgd heeft dat de scheepvaart grotere afstand houdt tot de Waddeneilanden. Olie-, chemicalien- en gastankers moeten inmiddels de ver van de kust gelegen diepvaarroute aanhouden. Bij het kruisen van de vaarroutes houden de schepen zich beter aan de regels dan tien jaar geleden.

De commissie-Meijer, die het kabinet over het Waddenbeleid adviseerde, noemde vorig jaar een scheepsramp na de schelpdiervisserij en de klimaatverandering de grootste bedreiging voor het Waddengebied. Bij de plannen die te financieren zijn vanuit het waddenfonds zitten voorstellen om de veiligheid voor de scheepvaart verder te vergroten.