Massaontslag door verbod kokkelvangst

Gepubliceerd op 20 april 2005VisserijAangemaakt door Leeuwarder Courant

HARLINGEN - Het verbod op de mechanische kokkelvangst in de Waddenzee leidt tot het ontslag van zestig kokkelverwerkers in Harlingen, Yerseke en Bergen op Zoom.

Heiploeg Shellfish heeft voor de zestig collectief ontslag aangevraagd. In Harlingen komen 5 van ongeveer 35 mensen op straat te staan. Onder de vertrekkers zitten twaalf vissers.

De aanvoer van kokkels is sinds het verbod afgelopen najaar ingestort. In haar toptijd verwerkte 'Harlingen' 35.000 ton schelpdiergewicht, waaruit 5000 ton vlees werd gewonnen. Tegenwoordig bedraagt de productie ongeveer een tiende, aldus directeur Simon Lenger. De aanvoer bestaat voornamelijk uit handgeviste kokkels van het Wad en kokkels uit Engeland.

Ook de kokkelvloot wordt gehalveerd. Van de 19 schepen gaan er 10 in de verkoop. Belangstelling voor de schepen bestaat er bij aannemers en sportvissers, zegt Lenger.

Volgens Lenger staat de vestiging in Harlingen beslist niet op de wip. Hij verwacht de productie flink op te kunnen krikken met een grotere aanvoer uit het buitenland, die deels zal bestaan uit 'nieuwe' producten zoals wulken (zeeslakken) uit de Noordzee en Noorse kreeft.

Lenger verwacht dat de kosten voor het sociaal plan (zo'n €5 miljoen) ten dele worden opgebracht door de rijksoverheid. Het rijk broedt op een schaderegeling vanwege het kokkelvangstverbod. Over het sociaal plan is overigens ,,nog geen volledige overeenstemming'' bereikt met de bonden.