Mager jaar mosselzaadvisserij

Gepubliceerd op 13 september 2005VisserijAangemaakt door Provinciale Zeeuwse Courant (door Harmen van der Werf)

Hooggespannen verwachtingen voor Waddenzee vallen tegen.

YERSEKE - De verwachtingen over de mosselzaadval in de Waddenzee waren voor de zomer hooggespannen.

Er was veel broed gezien, maar onderzoek van de laatste weken laat een tegenovergesteld beeld zien: 2005 wordt een mager jaar voor de mosselzaadvisserij.

Volgens onafhankelijk schelpdierdeskundige M. van Stralen ligt er 325.000 mosselton (een mosselton is honderd kilo) in de diepere delen van de Waddenzee.

Van die hoeveelheid is 165.000 mosselton mosselzaad, de rest is meerjarig. Niet veel meer dan 130.000 mosselton mosselzaad is aldus Van Stralen bevisbaar, als ’overal mag worden gevist’.

Van Stralen spreekt van een ’ondergemiddeld jaar’. „In goede jaren kan wel 600.000 mosselton worden gevist. Dat komt eens in de vijf jaar voor. Je hebt vaker 400.000 mosselton. De verwachtingen waren dit seizoen ook hooggespannen, maar er is veel verdwenen.“

Zeesterren

Als er niet snel kan worden gevist, dreigt er nog meer verloren te gaan, waarschuwt Van Stralen. „In Texels Stroom, een zeegat, ligt de grootste zaadbank. Juist in zeegaten heb je snel veel vraat door zeesterren. Dat zijn echte Noordzeebeesten. Ze voelen zich nog thuis in zeegaten, zeker als er voedsel te halen is. In de Waddenzee zitten ze minder.“

Laag pitje

Secretaris H. van Geesbergen van de producentenorganisatie mosselcultuur noemt de beperkte mosselzaadval in de Waddenzee ’een dikke tegenvaller’, zeker omdat er afgelopen seizoen 2004-2005 helemaal niets te vissen viel. „Het optimisme eerder dit jaar over de zaadval is niet bewaarheid.“ Het gemis aan mosselzaad afgelopen jaar en de beperkte hoeveelheid dit jaar zullen ertoe leiden dat in 2006 en 2007 de Nederlandse mosselproductie op een laag pitje komt te staan. Van Geesbergen: „Hopelijk slaagt de handel erin dit te compenseren door de import van mosselen.“

Overleg

Wanneer op de Waddenzee op mosselzaad kan worden gevist, is nog onbekend. Van Geesbergen houdt het op begin oktober. Overleg met organisaties als Vogelbescherming, Waddenvereniging en Wilde Kokkels over het visplan volgt binnenkort.

De mosselzaadvisserij in de Oosterschelde is vergund en kan, denkt Van Geesbergen, deze week beginnen. Dat er in de Oosterschelde mosselzaad ligt, is bijzonder. Sinds de bouw van de stormvloedkering komt dit niet meer zo vaak voor. De bevisbare hoeveelheid was bij onderzoek beperkt: 30.000 tot 35.000 mosselton. Tijdens de visserij zal blijken hoeveel daarvan nog is overgebleven.