Loslopende honden verstoren vogels op Wad

Gepubliceerd op 11 april 2005RecreatieAangemaakt door Leeuwarder Courant

HARLINGEN - Alle regelgeving ten spijt, laten schippers van de bruine vloot nog steeds hun honden loslopen op de wadplaten. Eén hond kan de rust van duizenden vogels verstoren, hield inspecteur Bram Feij van het ministerie van landbouw de schippers zaterdag in Harlingen voor.

Eigenlijk is zo'n klipper of aak van de bruine vloot niet compleet zonder scheepshond. Bijna iedere schipper heeft er één, het liefst met een rode boerenzakdoek om de nek geknoopt. En uiteraard varen de viervoeters mee, en gaan ze mee als schipper en gasten van boord gaan tijdens het droogvallen op een wadplaat.

Ter gelegenheid van de opening van het vaarseizoen discussieerden schippers van de bruine vloot met inspecteurs en beleidsmakers over de zogenoemde erecode van het wad. ,,Wat vanzelf aanspreekt: houd uw hond aangelijnd'', staat er in het voorlichtingsfoldertje. Opvliegen voor een hond kost een vogel veel energie. Vogels strijken juist neer in het waddengebied om bij te tanken, legde Feij uit. Of ze zitten er te broeden.

,,Ik laat mijn hond altijd gewoon loslopen op een plaat'', bekende de Harlinger schipper Ilmar Wessels. Hij verzekerde dat hij zijn eigen normen en waarden streng hanteert en dat hij weet wanneer zijn hond de rust verstoort en wanneer niet. ,,Die van mij blijft altijd in de buurt. Die gaat nooit achter de vogels aan.''

,,Die van mij is al heel oud en loopt nooit meer dan 5 meter van me vandaan'', stelde een andere schipper die wel eens bekeurd is omdat zijn hond losliep.

Naast de loslopende honden, overtreden schippers ook het verbod om hun schip schoon te maken op een wadplaat of zien ze onvoldoende toe op hun gasten die achteloos een broedgebied inslenteren.

Verder is iedereen tevreden over de werking van de erecode. Ook al is het aantal overtredingen niet gedaald, meldt het ministerie van landbouw. Maar de code gaat ook meer om het verspreiden van eerbaar gedrag dan van keiharde wetsvoorschriften.

Als iedereen zich aan de gedragsafspraken houdt, hoeft het rijk geen draconische maatregelen te treffen ter bescherming van het wad, zoals het volledig afsluiten van het wad voor recreatie- en chartervaart. Dat zou de doodsteek voor de bruine vloot betekenen. Vanuit Harlingen varen er zeventig van deze charterschepen. Landelijk gaat het om vijfhonderd schepen. De code is 2003 ingegaan. Na het seizoen van 2006 volgt de definitieve evaluatie.