LIFE-Natuur 2005: De Commissie trekt 69 miljoen euro uit voor 54 natuurbehoudsprojecten in 20 landen

Gepubliceerd op 20 september 2005Natuur en LandschapAangemaakt door INP Nieuwsbank

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan de financiering van 54 natuurbehoudsprojecten die in het kader van het LIFE-Natuur-programma in 20 lidstaten of toetredende landen zullen worden uitgevoerd.

De projecten beogen het herstel van beschermde natuurgebieden en de fauna en flora daarvan, het opzetten van structuren voor duurzaam beheer en versterkte bewustmaking van het publiek en samenwerking met de diverse belanghebbende partijen.

Daarmee wordt een nieuwe bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het EU-brede Natura 2000-netwerk van beschermde gebieden. Het gaat om projecten in Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Polen, Slowakije, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Roemenië. Samen vertegenwoordigen zij een investering van 125,7 miljoen euro, waarvan de EU 69 miljoen euro voor haar rekening neemt.

"Het verheugt mij ten zeerste dat Europese financieringsmiddelen beschikbaar worden gesteld voor de ondersteuning van plaatselijke, regionale en nationale inspanningen om wilde dier- en plantensoorten en natuurlijke habitats in stand te houden. Ik heb persoonlijk een aantal LIFE-Natuur-gebieden bezocht en daarbij kunnen vaststellen wat voor een toegevoegde waarde dit soort dynamische samenwerking oplevert," aldus milieucommissaris Stavros Dimas.

Dit jaar heeft de Commissie via het LIFE-Natuur-programma 183 voorstellen voor financiering ontvangen van partnerschappen van diverse milieubeschermingsorganisaties, overheidsinstanties, NGO's, hengelaars- en jagersverenigingen, enz. Van deze projecten zijn er 54 door de Commissie geselecteerd, waarvan er 9 betrekking hebben op 2 of meer landen.

De meeste projecten beogen het behoud of herstel van Natura 2000-gebieden of netwerken van dergelijke gebieden, het opstellen en uitvoeren van beheer- of actieplannen, de verbetering van waterlopen, het ecologisch herstel van bepaalde locaties, het leggen van de basis voor duurzaam terreinbeheer en de bestrijding van zich snel verbreidende ongewenste soorten. Voorts is een aantal projecten gericht op het fokken en in het wild uitzetten van bedreigde soorten en op het beperken van de bijvangst in de visserij.

Sedert 1992 zijn reeds 2 500 projecten medegefinancierd.

Natura 2000 is een heel de EU bestrijkend netwerk van speciale beschermingszones. Het is ingesteld krachtens de Habitatrichtlijn en omvat ook gebieden die bescherming genieten uit hoofde van de Vogelrichtlijn.

Het netwerk omvat in totaal meer dan 18.000 natuurgebieden en bestrijkt ongeveer 17,5 % van het grondgebied van de oorspronkelijke 15 EU-lidstaten (EU-15) - een gebied bijna zo groot als Frankrijk - en wordt nu uitgebreid tot de nieuwe lidstaten.

LIFE is het financieringsinstrument waarmee de EU milieu- en natuurbehoudsprojecten ondersteunt in de hele EU, maar ook in bepaalde kandidaat-lidstaten en toetredende en naburige landen. Doel is, bij te dragen tot de ontwikkeling en uitvoering van het EU-milieubeleid via de financiering van specifieke acties. Sedert 1992 heeft LIFE ongeveer 2.500 projecten medegefinancierd en zodoende 1.500 miljoen euro geïnvesteerd in de bescherming van het milieu.

LIFE-Natuur heeft specifiek ten doel bij te dragen tot de uitvoering van de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn en, in het bijzonder, de totstandkoming van het Natura 2000-netwerk. De andere twee componenten van het programma, LIFE-Milieu en LIFE-Derde landen, zijn respectievelijk toegespitst op de demonstratie van innovatieve milieutechnieken en op milieucapaciteitsopbouw in de oeverstaten van de Middellandse Zee en de Oostzee. Voor een overzicht van de projecten die in het kader van LIFE-Milieu en LIFE-Derde landen worden ondersteund, wordt verwezen naar de perscommuniqués IP/05/1156 en IP/05/1157.

Het huidige LIFE-programma ("LIFE III") loopt eind 2006 ten einde. De Commissie heeft voorgesteld om voor de periode 2007-2013 een nieuw programma, "LIFE +" geheten, op te zetten, dat over een budget van 2.190 miljoen euro zou beschikken. De besluitvorming in de Raad en het Europees Parlement over de definitieve vaststelling van dit programma en het budget ervan is nog niet afgerond.

Voor Nederland is er 1 project binnen de LIFE-Natuur-projecten voor 2005

Het project betreft duingraslanden, duinvalleien en duinheide op de Waddeneilanden Terschelling, Texel en Vlieland en op 5 locaties op het vasteland (Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland).

Al deze habitats gaan achteruit als gevolg van verruiging, eutrofiëring en verdroging. De kustduinen vormen een belangrijke aantrekkingspool voor vakantiegangers, en daarom zal in dit project veel nadruk worden gelegd op communicatie en publiciteit. Voorts zal 1.100 ha duingebied in een goede toestand worden hersteld en zullen daarnaast in een gebied van 1.550 ha grote grazers worden geïntroduceerd.

Richtlijn 92/43/EEG inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna.

Richtlijn 79/409/EEG van de Raad inzake het behoud van de vogelstand.