'Legaat Vlieland moet zes huizen opleveren'

Gepubliceerd op 12 oktober 2005OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

VLIELAND

De woning uit het legaat van de overleden Vlielandse Neeltje Kat moet plaats maken voor vijf nieuwe seniorenwoningen.

Dit voorstel deed VVD'er Dick Visser gisteravond in de raadsvergadering van Vlieland. Het plan druist in tegen het testament van Kat. Dit bepaalt dat haar woonhuis nog tien jaar moet staan, of plaats moet maken voor een vergelijkbare woning.

Neeltje Kat overleed vorig jaar juni. Behalve haar huis aan de Willem de Vlaminghweg, liet ze ook nog een kapitaal van ruim €18.800 na. De erfenis moet ten goede komen aan museum het Tromp's Huys. Toen burgemeester en wethouders van het geld meubels voor het Oude Raadhuis wilden kopen, werden ze door de raad teruggefloten.

Visser verwacht dat zijn idee nogal wat stof zal doen opwaaien. Daarom wil hij de Vlielander bevolking mee laten beslissen. Zowel Algemeen Belang Vlieland als de PvdA reageerden welwillend. Burgemeester Baukje Galama ziet echter nog apen en beren. ,,De bevolking moet niet uit het wilde weg moeten kiezen.''

De gemeente heeft inmiddels een verkoopprocedure voor het perceel in werking gesteld: op de grond zouden twee huizen mogen worden gebouwd. Visser stelde voor om af te wachten wat dat oplevert. ,,Iemand laten bieden en vervolgens zeggen dat de procedure ingetrokken wordt, dat kan niet'', aldus Galama. ,,We moeten met open vizier te werk gaan.'' De burgemeester wil dat eerst de raad zich uitspreekt, voordat de Vlielanders zich over het legaat uitspreken.