Lauwersoog bol van activiteiten

Gepubliceerd op 31 augustus 2005Voorlichting en educatieAangemaakt door Nieuwe Dockumer Courant

LAUWERSOOG - Het wemelt zaterdag in Lauwersoog van de activiteiten. Het is dan niet alleen de Dag van de Garnaal, maar ook de dag van de Nederlandse zeevisserij en de dag van de regionale duurzame energie.

Rudy Westra van de Stichting Promotie Lauwersoog verwacht tussen de twintig- en dertigduizend bezoekers.

Normaalgesproken werden deze dagen los van elkaar op verschillende locaties georganiseerd. Door het succes van de eerste 'Dag van de Garnaal' in 2003 in Lauwersoog stelde het Nederlands Visbureau voor de handen ineen te slaan en de Dag van de Nederlandse Zeevisserij op dezelfde dag te organiseren.

,,Dat bespaart kosten, scheelt een hoop werk en alle belanghebbenden in de visserij komen nu naar Lauwersoog toe; zelfs vanuit België en Duitsland'', aldus Westra. Hij hoopt dat de groeiende bekendheid van de garnaal tot een toename van de consumptie leidt.

Eén van de hoogtepunten van de dag is de prijsuitreiking voor de beste vis en garnalen die in 2004 zijn gevangen. Hiervoor komt de directeur- generaal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) naar Lauwersoog.

Ook topkok Joop Braakhekke en cabaretier Mark Zijlstra zijn aanwezig tijdens de wedstrijd 'Wie maakt in 7 minuten het lekkerste garnalenvoorgerecht van Nederland?' Twintig restaurants doen aan deze wedstrijd mee, waaronder De Posthoorn uit Dokkum, Paviljoen Lauwersmeer uit Oostmahorn en De Pater uit Dokkumer Nieuwe Zijlen. Zij maken gebruik van standaard ingrediënten; alleen de saus mag worden meegenomen door de kok zelf. Volgens Westra zijn de koks al druk bezig met de voorbereidingen.

Deze wedstrijd vindt plaats in de eerste hal in de visafslag. In deze hal is ook een internationaal shantyfestival met vijf koren uit binnen- en buitenland. Verder is er een wedstrijd netten boeten en een nautische beurs.

In hal twee staan twintig restaurants om duizenden (gratis) hapjes van vis of garnalen uit te delen aan het publiek. Ook vindt in deze hal het Noord- Nederlands garnalenpelkampioenschap plaats, is er een tafel met meer dan honderd verschillende soorten vis en een veiling waar mensen kunnen bieden op garnalen. De opbrengst is bestemd voor het Rode Kruis. Voor de kinderen zijn er in hal twee gratis ballonnen en kleurplaten verkrijgbaar.

De derde hal is een ruimte met alleen maar garnalen: de firma Heiploeg uit Zoutkamp laat hier zien welke garnalen er op de wereldmarkt te koop zijn en er wordt een film vertoond over het vissen, bewerken en het pellen van garnalen. Ook wordt er een nieuw wokmenu klaargemaakt dat u kunt proeven, evenals de Garnalenbitterballen en uiteraard de garnalen.

Op het haventerrein liggen zeven schepen ter bezichtiging voor het publiek: van viskotter tot marineschip.Ook ligt er een gerestaureerde loodskotter uit Delfzijl die door de visafslag is ingehuurd. De hele dag kunnen bezoekers een tochtje maken met een garnalenkotter. Er worden tevens roeisloepwedstrijden gehouden met een roeisloep van Schiermonnikoog. Verder zijn er demonstraties van de brandweer, KNRM en een viskotter.

Ook zijn er modeshows en duikdemonstratie's. Defensie komt met tanks en een helikopter; de Sarhelikopter doet diverse demonstraties met reddingsboten van Lauwersoog en Schiermonnikoog en er komt een Scheepsdiesel van 3000 pk uit Amerika. ,,Deze is voor het eerst te zien in Nederland'', vertelt Westra.

Verder kunnen mensen deze dag genieten van livemuziek van 'Bart uit Venlo', er is een braderie, palingroken en voor de kinderen zijn er draaimolens.

Camping Lauwersoog pakt ook groot uit deze dag. Bij het restaurant Het Boze wijf (Strandweg in Lauwersoog) staan twintig oude scheepsmotoren, oude reddingboten, garnalenkotters en de ZK4 van het visserijmuseum.

De modelbouwclub is er met bassin, er is een demonstratie palingroken, bezichtiging van een oud zeilschip en een overdekte speeltuin.

In het kader van de dag van de regionale duurzame energie geven veel bedrijven, instellingen en projectgroepen deze dag inzicht in uiteenlopende mogelijkheden op het gebied van duurzame energie. Meer informatie hierover is te vinden op duurzaamheidscentrum.nl Automobilisten vanuit Friesland kunnen parkeren voor de spui-sluizen: links naar beneden, gratis bij de veerboot naar Schiermonnikoog ( scheepspark).

Als alles vol zit kan parkeren ook op het haventerrein zelf.

Automobilisten vanuit Groningen kunnen parkeren bij de camping, volg de borden. Bij de camping zijn ook de eerste bezienswaardigheden. Er is een looproute van zeven minuten naar het haventerrein. Voor mensen slecht ter been rijdt er een treintje tussen de camping en het haventerrein.

De dag duurt van tien tot vijf uur. Er zijn twee 'weekendjes weg' te winnen.

Volgens organisator Rudy Westra wordt het een groot spektakel. ,,Alles is gratis, van het parkeren tot de hapjes. Waar maak je dat tegenwoordig nog mee?'' Voor meer informatie: www.promotielauwersoog.nl