Het Lauwersmeer overspoeld
Het gebied rond het Lauwersmeer is in beweging. Letterlijk en figuurlijk. Het water stroomt het gebied in en uit . Net als de plannen om de rand van het Lauwersmeer in te vullen met bungalows, villa's en waterpartijen. Wat maakt het Lauwersmeergebied zo aantrekkelijk om het vol te bouwen en hoe wordt tegen die ontwikkeling aangekeken?
Esonstad, Lauwershage en villapark Lauwerssee. De projecten richten zich op een specifieke doelgroep. De reden om naar de rand van het Lauwersmeer te trekken, lekker aangeschurkt tegen de rand van het Nationaal Park Lauwersmeer, is voor elke doelgroep verschillend. Van de toerist/bewoner die vertier in zijn eigen vakantiepark zoekt tot de natuurliefhebber, die voor de rust en ruimte komt.
Districtshoofd Alewijn Brouwer van Staatsbosbeheer is niet blij met de toenemende bebouwing aan de rand van zijn natuurgebied van internationale allure. ,,Landschappelijk is het niet fraai. Het landschap en de belevingswaarde van het nationaal park worden er door aangetast. Bij de uitkijktoren Suyderoog kijk je uit over een stil landschap. In de verte is nu net een bungalowpark verrezen. Dat verhoogt de belevingswaarde niet. Veel bezoekers komen voor rust, ruimte, stilte en vogels, het visitekaartje van het Lauwersmeer.''
Lees meer in het dossier 'Het Lauwersmeer overspoeld'