Landbouw claimt 150 miljoen uit Waddenfonds

Gepubliceerd op 5 september 2005Sociaal-economischAangemaakt door Dagblad vh Noorden (Erik van der Veen)

Munnekezijl

De komende vijftien jaar is 150 miljoen euro nodig om de land- en tuinbouw langs de Waddenkust en op de eilanden een duurzame toekomst te geven.

Dat geld moet komen uit het zogeheten Waddenfonds, waarin de overheid 800 miljoen euro heeft gestort als compensatie voor de winning van de gasreserves in dit gebied.

Dat stelt een werkgroep van LTO Noord en aanverwante boerenorganisaties uit Groningen, Friesland en Noord- Holland in een adviesrapport dat gisteren werd gepresenteerd in Munnekezijl.

Het adviesrapport benoemt een groot aantal knelpunten die de ontwikkeling van de land- en tuinbouw in het Waddengebied in de weg staan.

De aanbevelingen richten zich op verbetering van zowel de samenwerking binnen de sector als de wisselwerking met de twee andere pijlers onder de Waddeneconomie: landbouw en natuur.

Enkele van de meest opvallende initiatieven die volgens het rapport in gang moeten worden gezet: Het Waddengebied als 'kraamkamer' voor de tuinbouw: de kassengebieden in Noord-Friesland en op termijn ook de Eemshaven moeten meer tuinders aantrekken met nieuwe producten en ideeën; Een eigen 'Waddenlabel': ter stimulering van de afzet van land- en tuinbouwproducten uit het gebied; Stimulering van 'nieuw agrarisch ondernemerschap' (oa. op het gebied van 'waddengerelateerd agrotoerisme'), nieuwe teeltmethoden en gewassen (met name voor biobrandstofproductie); Het opzetten van een ver goedingsysteem voor boerenbeheer van natuurgronden en gebieden met cultuurhistorisch waarde.