De Kop van Groningen op de kaart

Gepubliceerd op 1 juli 2005RecreatieAangemaakt door Dagblad vh Noorden (door Cees Stolk)

Vernieuwde auto- en fietsroute volgt Mien Hogeland van Ede Staal.

Door Wierden, dijken, sluizen, maren. De Kop van Groningen is door mensenhand gekneed uit water en klei. In de Kop van Groningen streed en strijdt de mens zijn eeuwigdurende gevecht tegen het water. Wie met eigen ogen die strijd wil aanschouwen, pakt de fiets of (luxer) rijdt met de auto 145 kilometer. Door oud en nieuw land. Van Uithuizen tot Zoutkamp en weerom.

Z onder het te weten misschien was de bard Ede Staal dé ambassadeur van Groningen. Zong hij niet dat onsterfelijke lied Mien Hogeland en zette hij de Kop van Groningen daarmee niet op de kaart? t Is de lucht achter Oethoezen t Is t torentje van Spiek t Is de weg van Lains noar Klooster en deur Westpolder laangs diek t Binnen de meulens en de moaren t Binnen de kerken en de börgen t Is t laand, woar ik as kind nog niks begreep van pien of zörgen Dat is mien laand, mien Hogeland Ede Staal stierf te jong om mee te maken dat toeristen zich nu vergapen aan al dat schoons, aan al die wierden, die dijken, die sluizen en maren. Op 22 juli 1986 stierf hij, maar postuum wordt zijn naam en zijn werk door menigeen geëerd. Zo ook door de VVV Lauwersland, die met een vernieuwde Gronings Goud Route toeristen lokt naar dit landschap. In dit op de zee veroverde land kwam de mens rond 600 voor Christus wonen. Hij wierp wierden op, bouwde rond 1100 dijken en polderde daarna fanatiek in. Zo schiep de mens de Kop van Groningen. Trots land dus waar herenboerderijen met schuren als kathedralen honderdduizend pannen torsen en nog altijd grandeur uitstralen - al is de landbouw niet meer zoals die was. Om dit land kun je niet heen als je Groningen goed wilt leren kennen. Fietsers en automobilisten kunnen aan de hand van een uitstekende en bewegwijzerde route kennismaken met tien ijkpunten die stuk voor stuk hun sporen achterlieten in het landschap. Neem het Wierdenmuseum in Ezinge waar de bewoners wierden (woonheuvels) ophoogden en zo droge voeten hielden. Of neem een kijkje in het Visserijmuseum in Zoutkamp waar je nog wel een visje kunt eten, maar waar de haven leeg oogt en de vloot zo goed als verdwenen is. De sfeer van toen proef je in het museum. En wie tijdens of na de tocht dorst krijgt, vlijt neer in De Theefabriek in Houwerzijl, een pittoresk dorpje bij een sluis. De Theefabriek, voorheen een gereformeerde kerk, gaat prat op een speciaal recept: thee met slagroom Een uitzicht op Schiermonnikoog is de beloning voor diegene die afslaat naar het noordelijkste café van het Nederlandse vasteland, 't Zielhoes in Noordpolderzijl. Het oogt er naar vroeger; een wandrekje maakt nog onderscheid tussen Dagbladen en Couranten. Noordpolderzijl is een prima plek om langer stil te staan. Immers, de volgende dag valt er, verder trekkend, weer veel te genieten.

Gronings Goed Route gratis

De vernieuwde Gronings Goed Route is gratis verkrijgbaar bij de VVV's in de regio. De autoroute is bewegwijzerd en 145 kilometer lang. Voor de fietsroute is de kaart nodig. De beschrijving is verschenen in Nederlands, Duits en Engels. Het trajct is een kennismaking met het karakteristieke open Groninger landschap. Belangrijkste kenmerken zijn de wierden, de dijken, de sluizen en de maren. Meer informatie over de route: www.groningsgoedroute.nl of www.lauwersland.nl.

Attracties

Langs de route in Noord- Groningen zijn tien attracties nadrukkelijk aanwezig. Het betreft het museum Wierdenland in Ezinge, waar de strijd tegen het water nader wordt uitgebeeld. In Abraham's mosterdmakerij in Eenrum kan iedereen de beroemde mosterdsoep proeven. Hoe de mens op een borg leefde, toont landgoed Verhildersum in Leens, waar kinderen in ook de bosbios in Insektenwereld kunnen. In De Theefabriek in Houwerzijl maken belangstellenden kennis met de wereld van de thee, het Visserijmuseum in Zoutkamp toont de historie van de vloot, in Domies Toen in Pieterburen voelt de met uitsterven bedreigde vroedmeesterpad zich thuis, wat ook voor de zeehonden in de crêche geldt. Elk moment kan de jonkheer aanschuiven aan de eettafel in de Men- kemaborg in Uithuizen terwijl de 'gewone man' een bakkie leut naar binnen slurpt in het plattelandskroegje van het Openluchtmuseum Het Hogeland in Warffum.