KNRM bezorgd over nonchalante pleziervaarders

Gepubliceerd op 11 augustus 2005VeiligheidAangemaakt door Dagblad vh Noorden (Mick van Wely)

Schiermonnikoog

De Koninklijke Reddingsmaatschappij Nederland (KNRM) op Schiermonnikoog maakt zich zorgen over de gemakzucht waarmee veel schippers van plezierboten de zee op gaan.

Volgens de KNRM gebeurt het steeds vaker dat ze zonder gedegen voorbereiding gaan varen, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan en de kustwacht moet ingrijpen.

Dinsdagavond nog moest de reddingboot Koning Willem I op Schiermonnikoog uitrukken voor een zeiljacht met twee bemanningsleden aan boord. Het jacht had het Westgat, de vaargeul tussen Ameland en Schiermonnikoog, verkeerd aangevaren en kon de route niet meer vinden. De reddingboot begeleidde daarop het jacht tot voorbij de Engelsmansplaat, waarna de boot haar route zelf kon vervolgen.

Volgens KNRM-woordvoerder Klaas Sikkema bereiden schippers in de pleziervaart zich geregeld slecht voor op een reisje met de boot. "De schippers kennen de basisregels niet. Zo varen ze op zee aan de verkeerde kant langs een boei of ze hebben de radiokanalen verkeerd afgesteld, zodat de kustwacht niet met hen kan communiceren." Als de kustwacht hierdoor niet met de schipper per marifoon kan praten, moet de reddingboot ingrijpen. Wanneer boten buiten de vaarroute raken, kunnen ze aan de grond raken of in de branding komen.

Ook zijn er schippers die zonder kaarten de zee op gaan. Sikkema: "Goed voorbereid zijn is belangrijk. Als je op vakantie gaat, dan check je toch ook of je je ondergoed en je paspoort niet bent vergeten?" Een verklaring voor de toename van de incidenten de laatste tijd is volgens Sikkema mogelijk het weer. "Misschien zijn mensen chagrijnig door het weer en daardoor nonchalanter."