'Kernwapentrainingen op Waddeneilanden'

Gepubliceerd op 14 februari 2005Militaire activiteitenAangemaakt door Leeuwarder Courant

DEN HAAG

Het Tweede-Kamerlid Kristas van Velzen van de SP wil weten of de luchtmachtterreinen in het Waddengebied nog steeds voor kernwapentrainingen worden gebruikt. Dat gebeurde in de jaren negentig verschillende keren.

Van Velzen stelt haar vragen naar aanleiding van een rapport van het Amerikaanse onderzoeksbureau NRDC (Natural Resources Defence Council). Daarin staat dat de Vliehors op Vlieland en de Noordvaarder op Terschelling waren aangewezen voor dergelijke trainingen.

Volgens de NRDC waren de beide oefenterreinen in 1992 en in 1994 beschikbaar voor kernwapentrainingen. De oefenfaciliteiten op de Terschellinger Noordvaarder heeft de luchtmacht inmiddels ontmanteld, maar de westpunt van Vlieland is nog steeds een van de belangrijkste schietterreinen van Noord-Europa.

Van Velzen vindt ,,het houden van 'Nuclear Strike'-oefeningen op de Waddeneilanden onacceptabel''. Ze eist dat het kabinet ,,medewerking aan dergelijke oefeningen onmiddellijk staakt''. De luchtmachtstaf in Den Haag onthoudt zich vooralsnog van ieder commentaar.