Kamervragen over nationaal importverbod op zeehonden

Gepubliceerd op 15 februari 2005Sociaal-economischAangemaakt door INP Nieuwsbank

Vragen van de leden Kruijsen en Waalkens (beiden PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over een nationaal importverbod op zeehondenproducten

* Hebt u, zoals u vorig jaar aangaf, nog steeds de behoefte om een einde te maken aan de praktijk van de commerciële zeehondenjacht, die medio maart in Canada weer geopend zal worden en waarbij - als onderdeel van een driejaren managementplan - meer dan 330.000 zeehonden gedood zullen worden? Zo nee, waarom niet?

* Bent u bereid het systeem dat België het afgelopen jaar heeft ingevoerd om zeehondenproducten te weren, waarbij de invoer van zeehondenproducten onderhevig werd gemaakt aan een vergunningsplicht, waarbij er feitelijk geen vergunningen zijn afgegeven als eerste stap naar een algemeen importverbod, ook in Nederland te implementeren?

* Kunt u reageren op het advies dat het advocatenkantoor Crosby/Renouf gegeven heeft, waaruit blijkt dat een nationaal importverbod een redelijke kans maakt om vrijgesteld te worden van Artikel 28 van het EG-Verdrag?

* Bent u het met de PvdA eens dat een nationaal importverbod, dat ook door België is voorgesteld, nodig is om druk uit te oefenen op de Europese Commissie om een Europees importverbod te bewerkstelligen?

* Kunt u deze vragen, in verband met de opening van de commerciële zeehondenjacht in Canada beantwoorden voor 20 maart aanstaande?