Kamerlid Janneke Snijder ruikt de geur van zeehondenbloed

Gepubliceerd op 31 maart 2005Natuur en LandschapAangemaakt door NDC, Dagblad van het Noorden

Wagenborgen - De jacht op zeehonden die leven op de ijsvlakten rond Newfoundland in Canada is in volle gang. Tweede Kamerlid Janneke Snijder (VVD) uit Wagenborgen heeft met eigen ogen gezien hoe weerloze zeehondjes van drie weken oud worden doodgeknuppeld.

"Het is gewoon moord." Snijder en haar collega-kamerlid Joanneke Kruijsen (PvdA) willen een importverbod op zeehondenbont. Zij zijn op uitnodiging van natuurbeschermingsorganisatie International Fund for Animal Welfare (IFAW) naar Prince Edward Island afgereisd. Snijder: "We moeten zelf zien hoe de jacht in zijn werk gaat. Dan weet je waar je over spreekt." Snijder heeft maandag met een helikopter een kijkje genomen bij de ijsvlakten waar de zeehonden leven. "De jacht was toen nog niet begonnen. Het was prachtig weer. Echt onbeschrijflijk mooi." Dinsdag kwam de anticlimax. Snijder: "Het weer was slecht. Heel toepasselijk. Die sfeer alleen al. Je ruikt overal de geur van bloed. Ik zag een man vier keer met een knuppel slaan. Even later zag ik hem met iets slepen. Dat was natuurlijk een zeehond. Die werd op een grote bult gelegd. Daarna werd hij gevild."

Weerloos

De kamerleden zagen overal de karkassen van dode zeehonden liggen. "Je kunt goed zien dat ze met die knuppel vooral op het kopje slaan. Een afschuwelijk gezicht. Die diertjes zijn vaak niet meer dan drie weken oud en volkomen weerloos." Snijder heeft zelf nog een foto gemaakt van een nog levende zeehond. "Het beestje lag tussen dode kadavers. Ik ben erg bang dat hij nu niet meer leeft." De kamerleden hebben met verschillende jagers gesproken. "Sommigen deden erg agressief. Ik heb echter ook met iemand gesproken die zijn werk niet leuk vond. 'Als ik met iets anders net zoveel kan verdienen, dan deed ik dat', vertelde hij." Snijder vertrekt zaterdag weer naar Nederland. Vervolgens gaat ze met het wetsvoorstel aan de slag dat de import van zeehondenproducten moet verdienen. "Ik ben nu zeer gemotiveerd."

importverbod

Minister Veerman (landbouw, natuur en voedselkwaliteit) is bereid een importverbod in te voeren. Dan moet echter aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet het verbod verenigbaar zijn met het Europese en internationale recht. Verder vindt de minister dat een dergelijk verbod een meerwaarde moet hebben. Hij wijst erop dat Nederland nauwelijks in zeehondenproducten handelt.