Kamer naar Terschelling voor debat over Wad

Gepubliceerd op 11 april 2005OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant (Marcel de Jong)

DEN HAAG

De Tweede Kamer wil binnenkort op Terschelling een officieel debat over de toekomst van de vuurtorens houden.

Mensen uit het Waddengebied krijgen eerst de gelegenheid om op een hoorzitting hun mening over het nut van vuurtorenwachters te geven. Daarna volgt - als het praktisch mogelijk en zinnig is - een commissievergadering met verkeersminister Karla Peijs.

Een voorstel hiervoor is ingediend door CDA'er Joop Atsma uit Surhuisterveen. Hij bewaart goede herinneringen aan een vergadering die de Kamer vorig jaar in Veendam hield over de Veenkoloniën. Er kwamen honderden belangstellenden uit de regio op af. Had de vergadering in Den Haag plaatsgevonden, dan waren er misschien drie burgers en verder veel bestuurders geweest, aldus Atsma.

Door op Terschelling over de vuurtorens te spreken, gaat ook nu de drempel omlaag voor de bevolking om haar zegje te doen. Een meerderheid van de commissie heeft zich achter de plannen geschaard. Drie kamerleden werken ze uit. Volgens SP'er Arda Gerkens komt de hoorzitting er zeker, maar kan het debat ook gewoon in Den Haag plaatsvinden.

Het zal vooral afhangen van de vraag of er nog meer waddenonderwerpen op de agenda komen, aldus PvdA'er Co Verdaas. ,,We gaan niet met acht kamerleden, zes ambtenaren en een minister naar Terschelling om over vier vuurtorenwachters te beslissen. Dat kost te veel. ''

Een van de andere voorwaarden is dat er een veilig onderkomen beschikbaar moet zijn. Lukt het niet met het gemeentehuis of een horecagelegenheid, dan is er met een veerboot in de haven van Terschelling een alternatief.

Rijkswaterstaat wil volgend jaar de vuurtorenwachters van de Terschellinger Brandaris afhalen en onderbrengen in een nieuw kustwachtcentrum bij de zeevaartschool. Schiermonnikoog raakt als laatste toren een jaar later de bemensing kwijt.