Kamer misgunt Terschelling debat

Gepubliceerd op 2 mei 2005VeiligheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

Door gebrek aan creativiteit bij parlementariërs uit andere delen van het land, komt er geen officieel kamerdebat op Terschelling.

Als troost mag initiatiefnemer Joop Atsma (CDA) nu asperges promoten. In de aanbieding: een voetballied. Een mee- en tegenvaller voor CDA'er Joop Atsma uit Surhuisterveen. Eerst maar de afdeling slecht nieuws. Het onderwerp vuurtorenwachters zou zich uitstekend lenen voor een debat van de Tweede Kamer met verkeersminister Karla Peijs op Terschelling. Alle betrokkenen uit de streek kunnen dan eerst hun zegje doen en daarna zien wat er politiek mee gebeurt zonder helemaal naar Den Haag te hoeven. Zo breng je politiek dichter bij de burgers, dacht Atsma, voorzitter van de kamercommissie voor verkeer en waterstaat.

Zijn collega's gingen eerst in dat idee mee, maar komen er nu van terug. De VVD moest er al niet veel van hebben. In Den Haag staat een vergadergebouw, zonde van het geld om dan elders te gaan debatteren. Andere fracties zijn nu ook tegen. De eerste keer dat de Kamer buiten het eigen gebouw ging vergaderen was vorig jaar in Veendam. Het zou niet passen nu opnieuw naar het Noorden af te reizen. Eerst is een andere windstreek aan de beurt.

Atsma vindt het maar flauw dat zijn collega's op die manier redeneren. Er komt wel een hoorzitting van de Kamer op Terschelling waarbij kamerleden aanwezig zijn. Voor een echt debat is dan alleen nog de minister nodig. Maar in plaats van dat zij ook nog even naar het eiland komt, moet het hele gezelschap eerst weer naar Den Haag om met haar te spreken.

Dat vergroot dan in ieder geval fysiek weer de kloof tussen waddenburgers en politiek. Zij zijn er het slachtoffer van dat politici uit andere delen van het land geen onderwerpen weten te bedenken om op locatie te vergaderen, verzucht de CDA- 'er.

Dan het goede nieuws. Atsma had in zijn tuin aspergeplanten staan. Maar die waren aan hun einde. Vandaar dat de CDA'er zijn fractiegenoot en boer Ger Koopmans uit Limburg peilde of die niet wat nieuwe planten kon leveren. Geen probleem, zei Koopmans. Hij komt morgen in het reces naar Surhuisterveen om met vertegenwoordigers uit de sector 10 meter aspergebed in de tuin aan te leggen. Tegelijk zal Atsma in het vervolg als Friese ambassadeur voor aspergeland Limburg door het leven gaan. Driemaal raden waar voortaan de A van het CDA volgens Atsma voor staat.

Voetballied

Het blijft voorspoedig gaan met de zangcarrière van VVD'er Gert Jan Oplaat uit Markelo. Hij mocht een lied opnemen dat ze mogelijk gaan gebruiken bij het wereldkampioenschap voetbal onder de twintig jaar waarvan Nederland in juni gastheer is. De schlagerzanger kwam met de meezinger 'Hé jo het is weer voetbaltijd'. De eerste duizend cd's zijn gedrukt. Wie een meedeiner zoekt voor langs de lijn kan zich melden.

Plussen en minnen

Vijftien Friese jongeren hadden zaterdag de dag van hun leven als gast van Eerste- en Tweede-Kamerleden bij de jubileumvergadering van de koningin in de Haagse Ridderzaal. Waar eerst de partners mee zouden met de politici, beweren bronnen rond het hof dat de vorstin liever jongeren uit het gewone volk wilde uitnodigen. Of zij dat inderdaad geregeld heeft, blijft gissen. Maar voor de zekerheid verdient Beatrix er vanwege de Friese vreugde een plusje mee.

Verkeersminister Karla Peijs - daar is ze weer - blijft dwars met de vuurtorens. Na eerdere beloftes dat het niet zal gebeuren, praat ze de wakers nu toch naar beneden, het massale protest van vorig jaar negerend. Minnetje.