Jeugd is welkom op de jongerenmiddag Balgzand

Gepubliceerd op 19 september 2005RecreatieAangemaakt door Landschap Noord-Holland

Landschap Noord-Holland biedt woensdag 21 september educatief programma

Jeugd tussen de negen en twaalf jaar kan komende week het natuurleven op Balgzand ontdekken. Tijdens een speciale jeugdmiddag op woensdag 21 september kunnen vijfentwintig kinderen onder begeleiding kennismaken met vogels die er leven. De middag begint om 13.00 uur bij Natuurinformatiecentrum Balgzand.

Het programma ziet er als volgt uit: vanaf 13.00 uur zijn de deelnemers welkom bij Natuurinformatiecentrum Balgzand.

Om 13.30 wordt er een diapresentatie getoond over het rijke natuurleven op het Balgzand.

Om 14.00 gaat de groep op pad met een bijzonder gevulde rugzak. De rugzak bevat onder andere telescopen, een mp3 speler met vogelgeluiden, een vogelgids èn een bijzonder kistje met allerlei spullen die met vogels te maken hebben. De bedoeling is om via de Balgzanddijk een wandeling maken naar één van de mooiste vogelkijkpunten van Nederland: het Kooihoekschor.

De duizenden vogels, van soms wel meer dan vijftig verschillende soorten, gebruiken graag dit plekje om tijdens hoog water te wachten tot op laag water en zij weer bij hun voedsel kunnen komen. Deze jeugdmiddag vindt eigenlijk midden in de trektijd plaats, miljoenen vogels trekken nu naar het warmere zuiden. Waar veel vogels zijn, zijn zeker in deze tijd ook

roofvogels.

De kans bestaat om een torenvalk, buizerd, bruine kiekendief, sperwer, slechtvalk en zelfs visarend te spotten. Andere soorten die er te zien zijn, zijn de kievit, rosse grutto, wulp, bontbekplevier, bonte strandloper en ook zeldzame soorten zoals kleine zilverreigers en zwarte ibis.

Kortom, een mooie kans om Den Helder eens lekker van de andere kant te bekijken.

Om ongeveer 16.00 uur is de groep weer terug bij het startpunt en kunnen de jongeren nog even rondkijken in het Natuurinformatiecentrum onder het genot van een glas limonade.

Neem het volgende mee: goede wandelschoenen, regenkleding en een verrekijker. Deelname is gratis. Aanmelden is wel nodig, dat kan via de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland op telefoon 0251-362762.

Natuurinformatiecentrum Balgzand, 't Kuitje, ligt aan de Oostoeverweg 80, 1786 PS in Den Helder.

Vanuit de richting Alkmaar: Volg de N9 langs het Noordhollandsch Kanaal. Volg de borden richting Industrieterrein Oostoever (dit is dezelfde richting als 'Leeuwarden'). Ga twee keer links. Over het viaduct ook weer links Oostoever op. Rij nu 2 km het industrieterrein op. Sla ongeveer 50 meter voor de Marinewerf rechtsaf Aan het eind van het weggetje onder aan de dijk staat het centrum. Vanuit de richting Wieringen: Volg de N99 en neem de afslag Industrieterrein Oostoever. Dit is vlak voor het Noordhollandsch Kanaal. Rij nu 2 km het industrieterrein op. Sla ongeveer 50 meter voor de Marinewerf rechtsaf. Aan het eind van het weggetje onder aan de dijk staat het centrum.