Inspirerende Europese bijeenkomst ‘Natuur zonder Drempels’

Gepubliceerd op 16 maart 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Staatsbosbeheer

Eind vorige week (van woensdag tot zondag) is een groep van achttien mensen uit acht Europese landen (Griekenland, Portugal, Spanje, Frankrijk, Engeland, Ierland, Letland en Nederland) op Texel bezig geweest met het uitwisselen van kennis over het toegankelijk maken van de natuur voor mensen met een handicap.

Ook is er gediscussieerd over manieren om de toegankelijkheid verder te verbeteren. De bijeenkomst is georganiseerd door Staatsbosbeheer voor Eurosite, het samenwerkingsverband van natuurbeheerders in Europa.

Veel aandacht is besteed aan het toegankelijk maken van bezoekerscentra. Meestal is de toegang voor mensen in een rolstoel redelijk geregeld, maar voor blinden, slechtzienden, doven en mensen met leer- problemen is vaak weinig geregeld. Het gaat dan zowel om de fysieke mogelijkheden, kan je je een weg vinden, als de toegang tot de informatie in een expositie. In het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Duinen van Texel – EcoMare is in de praktijk gekeken naar de (on)mogelijkheden.

Informatie was steeds een belangrijk onderdeel van de discussies en inleidingen. Er zijn afspraken gemaakt om verder te werken aan een systeem om mensen duidelijk te maken hoe toegankelijk een bezoekerscentrum of gebied is. Als start van het systeem dient een classificatie die in Letland wordt gebruikt, dit systeem is toegesneden op gebouwen maar heeft een denklijn die ook voor terreinen bruikbaar lijkt. Maar het kan ook het beschikbaar worden gemaakt voor informatie over oplossingen die in verschillende landen zijn gevonden. Aan Eurosite is voorgesteld om op de website een plek te maken waar iedereen documenten met informatie hierover kan plaatsen. Deze website zou ook gebruikt kunnen worden om problemen aan elkaar voor te leggen.

Voor het beschikbaar stellen van informatie aan belangstellenden die bijvoorbeeld groot schrift of brailleinformatie nodig hebben was de conclusie dat mensen mogen verwachten dat je aan een redelijk verzoek binnen redelijke tijd tegemoet komt. Wanneer bijvoorbeeld een bezoekerscentrum van alle folders tekstbestanden heeft kunnen die op verzoek in elke gewenste lettergrootte worden uitgeprint. Dan hoeft er niet een heel sortiment te liggen wachten tot er misschien om gevraagd wordt. Met een bedrijf dat braille kan printen kan een afspraak gemaakt worden om binnen een bepaalde tijd in braille geprinte tekst aan iemand toe te sturen. Blinden lezen bovendien informatie liever van te voren dan ter plekke.

Een hele nieuwe dimentie van toegankelijke natuur bracht Caroline Walsh uit Engeland. Zij houdt zich bezig met zeeonderzoek en is zelf lichamelijk gehandicapt. Via haar stichting doen vrijwilligers onder water onderzoek naar de onderwater natuur. Met aangepaste hulpmiddelen en methoden draagt haar stichting bij aan het zeeonderzoek en aan integratie, o.a. in Jordanië en landen langs de Middellandse Zee. Zij heeft ervaren dat je in Nederland per rolstoel de trein nog enigszins kan gebruiken maar de bus helemaal niet. Op de oproep van de provincie Noord-Holland om suggesties voor de verbetering van het openbaar vervoer is dan ook gereageerd om de mogelijkheden voor busvervoer te verbeteren. Dat het makkelijk kan is op verschillende plaatsen in het buitenland bewezen.

Tijdens een bezoek aan De Slufter is de nieuwe overgang uitgetest. Ook is de strandrolstoel die bij cafe De Slufter komt te staan beproeftd. Het vrij toegankelijke deel van De Slufter is succesvol met deze stoel doorkruist.