Informatieavond zeewering Harlingen

Gepubliceerd op 29 augustus 2005Civiele werkenAangemaakt door Gemeente Harlingen

Op woensdag 7 september organiseert Wetterskip Fryslân een informatie-bijeenkomst over het plan een nieuwe zeewering in Harlingen aan te leggen tussen de keersluis en de Westerzeedijk.

De avond wordt gehouden in Trebol in Harlingen (Zuidoostersingel 1) en begint om 19.30. Tijdens de avond zal het waterschap een toelichting geven op dit plan.

De verbeteringen zijn nodig om aan de huidige wettelijke veiligheidseisen te voldoen. Het plan is ter goedkeuring aan de provincie voorgelegd en ligt nog tot 9 september ter inzage bij de provincie, het waterschap in Leeuwarden en het gemeentehuis in Harlingen. Ook tijdens de informatieavond kunnen belanghebbenden hun mening over de plannen kenbaar maken.

De zogenaamde milieueffectrapportage, waarin meerdere tracés uitgebreid zijn onderzocht, toont dat een volledig nieuwe kering aan de meeste eisen en wensen tegemoet komt. Hier is dan ook door het waterschap de voorkeur voor uitgesproken.

Daarbij is ook van belang geweest dat het nieuwe tracé de gemeente kansen biedt om het gebied verder te ontwikkelen en te verbeteren. Zo zal de kering aan de zeezijde van het bestaande spoor worden gelegd en het spoorwegperron worden verlegd naar de stadszijde. Op die manier kan er een aantrekkelijk stationsplein aangelegd worden als uitloper van het Havenplein. Ook ontstaan er andere mogelijkheden om het stationsgebied te verfraaien. De bereikbaarheid van het Willemskadegebied wordt voor fietsers en voetgangers verbeterd door middel van een kleine poort in de kering. Omdat de spoorlijn volledig binnen de kering komt te liggen, kan de bestaande spoorwegcoupure worden weggehaald, wat weer bevorderlijk is voor de verkeersveiligheid.