Houding waddenclub stemt NAM positief

Gepubliceerd op 14 januari 2005EnergieAangemaakt door Leeuwarder Courant

LEEUWARDEN

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vindt het positief dat de Waddenvereniging samen met haar voorwaarden wil opstellen voor gaswinning in het Waddengebied. Voorzitter Leendert Bikker van de vereniging gaf gisteren aan liever in overleg te gaan dan de boringen bij de rechter aan te vechten. De mededeling heeft de NAM niet verrast. "Er zijn al aftastende gesprekken geweest", aldus woordvoerder Reinier Treur.

De NAM wil voor het oppompen een zo breed mogelijk draagvlak scheppen. Vandaar dat overleg met de Waddenvereniging goed uitkomt, aldus Treur. Hij ziet serieuze kansen om het onderling eens te worden. De NAM bereidt momenteel de door kabinet en Tweede Kamer toegestane winning vanaf Lauwersoog en Paesens- Moddergat voor. Het zal nog enkele maanden duren, voordat die zijn afgerond. In die periode is er meer dan genoeg gelegenheid om met de Waddenvereniging afspraken te maken.

Toen het tweede paarse kabinet eind 1999 extra gaswinning verbood, stonden NAM en Waddenvereniging nog scherp tegenover elkaar. Maar sinds die tijd zijn de verhoudingen met de milieubeweging verbeterd, aldus Treur. "We onderhouden regulier con tact." De Waddenvereniging heeft de koers gewijzigd nu een grote kamermeerderheid steun voor de gaswinning heeft uitgesproken.

Onder enkele leden van de Waddenvereniging klinkt minder enthousiasme over de toenaderingspoging van Bikker. Volgens Wietske Jonker uit het Drentse Vries negeert haar voorzitter moties tegen gaswinning en voor het voeren van juridische procedures die vorig jaar mei door de ledenvergadering zijn aangenomen. Ze wil dat de club de harde lijn hanteert en zich tegen de winning blijft opstellen.